Chili / Cayenne yellow

1,50 


Poštovani kupci, Sezona sjemena je završena i veselimo se listopadu i novoj ponudi.

Opis

 

Pakiranje: 15 sjemenki u pakiranju
Opis: Zlatne kajenske čili papričice su izdužene, vitke i blago uvijene, prosječne duljine od 12 do 25 centimetara i promjera od 1 do 3 centimetra, ravnog do zakrivljenog stožastog oblika koji se sužava u šiljasti vrh na kraju bez peteljke. Kožica sazrijeva od blijedozelene do svijetlo žute kad sazrije te je poput voska i glatka. Ispod površine, meso je tanko, blijedožuto i hrskavo, obavijajući središnju šupljinu ispunjenu membranama boje slonovače i nekoliko ravnih i okruglih sjemenki krem ​​boje. Zlatne kajenske čili papričice imaju slatko-oporki, dimljeni okus s oštrom, intenzivnom toplinom. Zlatne kajenske čili papričice dostupne su od ljeta do rane jeseni. Zlatne kajenske čili papričice, botanički klasificirane kao Capsicum annuum, izdužene su, ukrasne mahune koje pripadaju obitelji Solanaceae ili velebilja. Smatra se umjereno ljutom sortom, Golden cayenne chile papričice imaju 30.000-50.000 SHU na Scovilleovoj ljestvici i veća su i mekša varijacija dobro poznate crvene cayenne chile papričice. Poznata i kao žuta kajenska čili papričica, zlatna kajenska čili papričica posebna je sorta koja se pretežno nalazi svježa u kućnim vrtovima, uzgaja se i kao ukras i kao aroma za kulinarske primjene. Biljke su vrlo produktivne, rastu do četrdeset plodova odjednom, a svojim jarko žutim mahunama pružaju vizualni interes u zelenim vrtovima. Kao i crvena kajenska paprika, zlatna kajenska čili papričica obično se suši i melje u prah kao dodatak arome i topline. 

Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine.
Samo u Meksiku ima ih više od 150.
Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin koji je najviše koncentriran u unutarnjem središnjem dijelu paprika sa sjemenkama i bijelim pregradama.

Čili paprike se koriste kao hrana, začin, a cijenjene su i zbog svog ljekovitog djelovanja.

Zemlja podrijetla čilija je Meksiko gdje se čili uzgajao još prije 9000 godina. Osim u Meksiku čili odlično uspijeva u američkim državama Kalifornija, Karolina i Luisiana. U početku su se upotrebljavale kao ukrasni predmet, a zatim kao hrana i lijek.

U Europu ih je donio Kristofer Kolumbo sa svojih proputovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu papra. Ferdinand Mageljan je čili prenio u Afriku i Aziju, gdje je danas gotovo nezaobilazan začin u raznovrsnim jelima.