Chili / Scotch Bonnet red

1,50 

Opis

 

Pakiranje: 15 sjemenki u pakiranju
Opis: Scotch Bonnet čili papričice su zdepaste, kvrgave mahune, prosječne duljine od 2 do 7 centimetara i promjera od 2 do 5 centimetara i imaju spljošten, nepravilan oblik s četiri istaknuta ruba. Pokožica je voštana, naborana i čvrsta, sazrijeva od zelene do žute, narančaste, crvene ili smeđe kad sazrije, ovisno o sorti. Ispod površine, meso je hrskavo i blijedozeleno do žuto, crveno, narančasto ili smeđe, obavijajući središnju šupljinu ispunjenu malim, okruglim i pljosnatim sjemenkama krem ​​boje. Scotch Bonnet čili papričice imaju sladak miris i voćni, cvjetni okus pomiješan s notama trešanja, rajčice i jabuke praćene intenzivnom, oštrom toplinom. Scotch Bonnet čili papričice dostupne su tijekom cijele godine s vrhuncem sezone od ljeta do jeseni. Scotch Bonnet čili papričice, botanički klasificirane kao Capsicum chinense, vrlo su ljuta sorta koja pripada obitelji Solanaceae ili velebilja. Poznata pod mnogim različitim imenima diljem Kariba, svoje domovine, Scotch Bonnet čili papričice nalaze se pod Jamaican pepper, Martinique pepper, Boabs Bonnet, Bahama Mama, Jamaican Hots i Scotty Bons. Scotch Bonnet paprike mogu se naći u različitim veličinama i oblicima, ovisno o okruženju u kojem rastu i mogu se koristiti u više faza zrelosti, uključujući mlado zeleno stanje i šareno, zrelo stanje. Postoji mnogo različitih vrsta Scotch Bonnet čili papričica koje se kreću u boji od crvene, narančaste do smeđe kada sazriju. Scotch Bonnet chile papričice dobile su ime po sličnosti oblika s tradicionalnim škotskim bonnetom poznatim kao Tam o’ Shanter. Papričice se smatraju vrlo ljutim, u prosjeku imaju 100.000-350.000 SHU na Scovilleovoj ljestvici, a koriste se u širokom spektru sirovih i kuhanih aplikacija. Na Jamajci, Scotch Bonnet čili papričice jedan su od glavnih izvoznih proizvoda te zemlje i tradicionalno se koriste u jamajčanskim jerk začinima i ljutim umacima. Paprike su toliko česte na otocima da ako se na lokalnim karipskim tržnicama traži ljuta papričica, prvenstveno će se dati Scotch Bonnet. 

Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine.
Samo u Meksiku ima ih više od 150.
Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin koji je najviše koncentriran u unutarnjem središnjem dijelu paprika sa sjemenkama i bijelim pregradama.

Čili paprike se koriste kao hrana, začin, a cijenjene su i zbog svog ljekovitog djelovanja.

Zemlja podrijetla čilija je Meksiko gdje se čili uzgajao još prije 9000 godina. Osim u Meksiku čili odlično uspijeva u američkim državama Kalifornija, Karolina i Luisiana. U početku su se upotrebljavale kao ukrasni predmet, a zatim kao hrana i lijek.

U Europu ih je donio Kristofer Kolumbo sa svojih proputovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu papra. Ferdinand Mageljan je čili prenio u Afriku i Aziju, gdje je danas gotovo nezaobilazan začin u raznovrsnim jelima.