Chili / Jamaican red

1,50 


Poštovani kupci, Sezona sjemena je završena i veselimo se listopadu i novoj ponudi.

Opis

 

Pakiranje: 15 sjemenki u pakiranju
Opis: Jamaican Red Chilli, koji se često naziva i Mushroom Red Chilli, je vrsta ljute paprike koja je autohtona na Jamajci. Ako tražite sortu habanero koja ima prepoznatljiv izgled, evo one koja vam odgovara. Proizvodi mahune koje izgledaju kao leteći tanjuri, Jamaican Hot Red chilli je čili koji se ističe i svojim izgledom i okusom. Imaju profil okusa koji se može usporediti s profilom škotskog poklopca i imaju usporedivu razinu topline, koja se kreće od 100.000 do 200.000 Scoville jedinica. 

Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine.
Samo u Meksiku ima ih više od 150.
Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin koji je najviše koncentriran u unutarnjem središnjem dijelu paprika sa sjemenkama i bijelim pregradama.

Čili paprike se koriste kao hrana, začin, a cijenjene su i zbog svog ljekovitog djelovanja.

Zemlja podrijetla čilija je Meksiko gdje se čili uzgajao još prije 9000 godina. Osim u Meksiku čili odlično uspijeva u američkim državama Kalifornija, Karolina i Luisiana. U početku su se upotrebljavale kao ukrasni predmet, a zatim kao hrana i lijek.

U Europu ih je donio Kristofer Kolumbo sa svojih proputovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu papra. Ferdinand Mageljan je čili prenio u Afriku i Aziju, gdje je danas gotovo nezaobilazan začin u raznovrsnim jelima.