Chili / Peter Pepper red

2,00 

Opis

 

Pakiranje: 15 sjemenki u pakiranju
Opis: SHU: 5.000-30.000

 

Chili paprika „Peter penis“ (Capsicum annuum) je cijenjena chili paprika koja je najpoznatija
po svom neobičnom obliku. Smatra se vrlo rijetkom. Peter penis izaziva zabavu i pruža dobre i argumentirane razloge za davanje imena
novim podvrstama, poput penisa.
Originalni naziv je Peter Pepper i porijeklo je iz Texasa, USA. Jedinstvena i neobična paprika ‘zanimljivog sexi’ oblika.
Idealne kao poklon, ukras, kao i za pripremu jela. Ljutina kod ovih paprika je u kategoriji Tobasca.

 

 

Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine.
Samo u Meksiku ima ih više od 150.
Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin koji je najviše koncentriran u unutarnjem središnjem dijelu paprika sa sjemenkama i bijelim pregradama.

Čili paprike se koriste kao hrana, začin, a cijenjene su i zbog svog ljekovitog djelovanja.

Zemlja podrijetla čilija je Meksiko gdje se čili uzgajao još prije 9000 godina. Osim u Meksiku čili odlično uspijeva u američkim državama Kalifornija, Karolina i Luisiana. U početku su se upotrebljavale kao ukrasni predmet, a zatim kao hrana i lijek.

U Europu ih je donio Kristofer Kolumbo sa svojih proputovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu papra. Ferdinand Mageljan je čili prenio u Afriku i Aziju, gdje je danas gotovo nezaobilazan začin u raznovrsnim jelima.