Chili / Savina red

1,50 

Opis

 

Pakiranje: 15 sjemenki u pakiranju
Opis: ‘BIVŠI SVJETSKI REKORDER U NAJLJUĆEM ČILIJU’Red Savina Habanero selektivno je uzgajan za proizvodnju ljutijih, težih i većih paprika. Sa SHU (Scoville Heat Units) od 580.000 Savina Habanero je bio najljući čili na svijetu od 1994. do 2006.  Habanero je jedna od najpoznatijih i najpoznatijih sorti čilija koje možete nabaviti. Izvorno je iz regije Amazone, a odatle se proširio u Meksiko. Sada je to jedna od najpoznatijih čili papričica na svijetu. Biljka dobro raste u posudi do visine od oko 70-80 cm, a narasla bi i mnogo veća ako je posadite u zemlju. Prvo mahune počinju biti tamnozelene, a zatim prelaze u vatreno crvene, kada su potpuno zrele. Nevjerojatna stvar kod ovog čilija je vrlo voćni okus s blagim okusom ananasa, a bit će dovoljno ljut da odgovara i najpredanijem ljubitelju čilija. Nadalje, izvrstan je proizvođač, tako da ćete moći ubrati mnogo mahuna. Savršeno za ljuti umak, bilo koje jelo koje zahtijeva malo topline ili napravite vlastiti super nabijeni čili u prahu. Sve u svemu odličan chilli i možemo ga samo preporučiti.   Veličina: veličina loptice za golf. Što se tiče okusa: vrlo voćni s blagim okusom ananasa. Što se tiče topline: vruće 

Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine.
Samo u Meksiku ima ih više od 150.
Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin koji je najviše koncentriran u unutarnjem središnjem dijelu paprika sa sjemenkama i bijelim pregradama.

Čili paprike se koriste kao hrana, začin, a cijenjene su i zbog svog ljekovitog djelovanja.

Zemlja podrijetla čilija je Meksiko gdje se čili uzgajao još prije 9000 godina. Osim u Meksiku čili odlično uspijeva u američkim državama Kalifornija, Karolina i Luisiana. U početku su se upotrebljavale kao ukrasni predmet, a zatim kao hrana i lijek.

U Europu ih je donio Kristofer Kolumbo sa svojih proputovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu papra. Ferdinand Mageljan je čili prenio u Afriku i Aziju, gdje je danas gotovo nezaobilazan začin u raznovrsnim jelima.