Chili / Cayenne long red

1,50 

Opis

Pakiranje: 15 sjemenki.

SHU: 30.000-50.000

 

Američki starosjedioci od davnina su upotrebljavali cayenne papriku (čitaj kajen; botaničko ime – Capsicum frutescens/Capsicum spp; uobičajeni nazivi – kapsaicin, čili, ljuta ili crvena paprika) kao začin u hrani i svojevrsni lijek. Cayenne paprika je grm koji raste u suptropskim i tropskim područjima čiji su zreli plodovi izrazito crvene boje.
Glavni sastojak cayenne paprike je kapsaicin, no sadrži i karotenoide, vitamine A i C te flavoniode.
Upravo kapsaicin daje ljut i začinski okus cayenne paprikama. Premda djeluje tako da zagrijava, kapsaicin zapravo stimulira dio mozga zadužen za regulaciju tjelesne temperature i snižava je. Upravo iz tog razloga u tropskim i suptropskim krajevima ljudi konzumiraju cayenne papriku jer im pomaže da lakše podnesu vrućine. Uz to, kapsaicin ima snažno analgetsko djelovanje kad se primjenjuje lokalno na kožu. Ublažava bol tako što uništava kemijsku ‘supstanciju P’ koja se nalazi u živčanim stanicama i zadužena je za prijenos osjeta bola u mozak, s tim da je učinak privremen.
Popularnost cayenne paprike proširila se cijelim svijetom, pa je postala važnim začinom, naročito u kreolskoj kuhinji, ali i u Kini, Meksiku, južnoj Italiji te sjeveroistočnoj Aziji. Plodovi se mogu jesti sirovi ili kuhani, no najčešće se kao začin upotrebljavaju sušeni i usitnjeni u prah.
Uz začinsku popularnost, cayenne paprika koristi se u tradicionalnoj indijskoj ayurvedi te kineskoj, japanskoj i korejskoj medicini za pomoć kod probavnih problema, za stimulaciju apetita, bolove u mišićima, smrzotine i dr. U Europi i Americi topički preparati koji sadrže cayenne papriku uglavnom se koriste za olakšanje bolova vezanih uz: osteoartritis, reumatoidni artritis, bolove u mišićima i zglobovima i poboljšanje cirkulacije
Uz navedeno, kapsaicin i drugi sastojci cayenne paprike djeluju i na:
smanjenje agregacije (nakupljanja) trombocita
dijabetičku neuropatiju
postoperativnu bol (mastektomija – odstranjivanje dojke ili amputacija udova)
mišićnu bol uzrokovanu fibromialgijom
bolove uzrokovane Raynaudovom bolesti
bolove kod herpes zostera (neuralgija) i dr.
Premda pomažu, imajte na umu da kreme i gelovi koji sadrže kapsaicin ne mogu izliječiti primarnu bolest, pa se svakako pridržavajte uputa i ne nanosite kremu ili gel na oštećenu kožu, rane ili sluznicu.