Prkos jestivi / Tušt / Prirodni antioksidans

0,70 

Opis

Pakiranje: 50 sjemenki.

 

Tušt pripada obitelji tušnj(t)eva (Familiae Portulacaeae).

Međutim može ga se naći također i na veoma lošem zemljištu samo neka je drenirano i da ne leži voda. Ne smetaju mu visoke ljetne, niti niske zimske temperature. Veoma je prilagodljiv i brzo raste. Još jedna velika osobina postoji kod njega, a to je što ga više režeš , bereš ili trgaš to bolje raste i više ga ima. To bi bilo nešto kao kod guštera regeneracija. Može se i uzgajati kao i svaka druga biljka, odnosno salata ili zelje.
Svakako je nevjerojatno kada se govori o bogatstvu ovoga Božjega dara da ima najbolji biljni izvor omega -3 masnih kiselina. Naime sadrži alfa-linolensku kiselinu koja spada u grupu omega-3 masnih kiselina, a značajna je za je za rast i razvoj organizma, regulira razinu holesterola i sprječava bolesti srca i krvotoka. U sebi ima još i fenilalanin, triptofan i biofenole koji su djelotvorni u vezivanju slobodnih radikala u organizmu i time štite od mnogobrojnih bolesti. Također sadrži veliku količinu antioksidansa.
Zanimljivo da je tušt bogat i C vitaminom i sadrži i nešto manje količine vitamina A, B i E, minerala i elemenata u tragovima magnezija, kalcija, kalija, željeza, cinka, kao i alkaloida, flavonoida, saponina, glutaminske kiseline, oksalne kiseline i sluzavu tvar.
Tušt se preporuča jesti sirov i svjež kao salatu još s kapulom, a ako se kuha onda samo vrlo k ratko u kipućoj vodi ili kratko prodinsta na maslinovom exstra vergine ulju. U prehrani se koristi još za pripremu pored salata, juha, variva, đuveča, u tjestu za palačinke ili kao hrskavi začin u salatama. Kuha se najviše do 15 minuta, kuhanjem oslobađa sluz koja blago zgušnjava juhe i daje im kremast izgled. Pogodan je i za kiseljenje, ali ne i za sušenje jer zadrži velik postotak vode i tekućina. U svježim salatama lijepo se slaže sa krastavcem, kapulom i rajčicom, krumpirom, graškom i bijelim lukom, dinjama i breskvama, a to kaže da je pogodan za predjela s navedenim namirnicama. Služi se i kao prilog za začinjena jela od mesa ili ribe.
Zbog sluzave tvari koju sadrži, preporuča ga se protiv žgaravice, gastritisa, ali i zatvora. U narodnoj medicini pripisuju mu se i brojna druga svojstva, kao na primjer da djeluje antibakterijski, kao čistač krvi i diuretik, a navodno pomaže i kod kašlja, temperature, upale desni, hemoroida, proljetnog umora, slabosti bubrega, arterioskleroze, glavobolje i oboljenja živaca. Dakle, po svemu rečenom i viđenom radi se o jednom, velikom i važnom Božjem daru što nam je tu na dohvat ruke i to svaki dan. Zaključak se nameće! Naišao sam i na ovo upozorenje, a to uvijek iznova znači onu latinsku: „Nimis maxima.“ – A to znači – ničega previše jer neumjerena uporaba ima negativno učinak na organizam. Oksalna kiselina opterećuje bubrege, glikozidi deluju na srce,ne ga gnojiti sa umjetnim gnojem jer apsorbira nitrate.