Chili / Aji mochero

1,50 

Opis

 

Pakiranje: 15 sjemenki u pakiranju
Opis: Aji Mochero potječe iz sjevernog obalnog područja Perua. Niska grmolika biljka koja dobro raste u posudi do 60 cm visine. Stožastog  su oblika i počinju zelene, a završavaju jarko žute, kada su potpuno zrele. Ono što je neobično kod Aji Mochera je drugačiji okus. Plodovi su pomalo pikantni s laganim okusom limuna. Iako plodovi nisu veliki, jako su lijepo zapečene i vruće su gotovo kao habanero. Sve u svemu, rijetka odlična sorta čilija za proizvodnju, laka za uzgoj i definitivno vrijedna uzgoja. S izvrsnim okusom i savršenom razinom topline ovaj čili odličan je za svako jelo. Ako ste ograničeni prostorom i želite čili koji jako dobro rađa, ovo je pravi izbor.

Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine.
Samo u Meksiku ima ih više od 150.
Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin koji je najviše koncentriran u unutarnjem središnjem dijelu paprika sa sjemenkama i bijelim pregradama.

Čili paprike se koriste kao hrana, začin, a cijenjene su i zbog svog ljekovitog djelovanja.

Zemlja podrijetla čilija je Meksiko gdje se čili uzgajao još prije 9000 godina. Osim u Meksiku čili odlično uspijeva u američkim državama Kalifornija, Karolina i Luisiana. U početku su se upotrebljavale kao ukrasni predmet, a zatim kao hrana i lijek.

U Europu ih je donio Kristofer Kolumbo sa svojih proputovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu papra. Ferdinand Mageljan je čili prenio u Afriku i Aziju, gdje je danas gotovo nezaobilazan začin u raznovrsnim jelima.