Chili / Aurora

1,50 

Opis

 

Pakiranje: 15 sjemenki u pakiranju
Opis: Aurora Chili je ukrasni ukrasni čili s prekrasnim nizom boja. Budući da su biljke relativno male, pogodne su za uzgoj na svijetlim, osunčanim prozorskim daskama, kao i u posudama. Jestivi, uspravno rastući plodovi dozrijevaju od ljubičaste preko narančaste do crvene boje. Kako se različita stanja sazrijevanja na biljci odvijaju istovremeno, pravi je praznik za oči – gotovo ga je šteta jesti. Međutim, mali, prilično ljuti čili prikladni su za začinjanje, kuhanje i sušenje. 

Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine.
Samo u Meksiku ima ih više od 150.
Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin koji je najviše koncentriran u unutarnjem središnjem dijelu paprika sa sjemenkama i bijelim pregradama.

Čili paprike se koriste kao hrana, začin, a cijenjene su i zbog svog ljekovitog djelovanja.

Zemlja podrijetla čilija je Meksiko gdje se čili uzgajao još prije 9000 godina. Osim u Meksiku čili odlično uspijeva u američkim državama Kalifornija, Karolina i Luisiana. U početku su se upotrebljavale kao ukrasni predmet, a zatim kao hrana i lijek.

U Europu ih je donio Kristofer Kolumbo sa svojih proputovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu papra. Ferdinand Mageljan je čili prenio u Afriku i Aziju, gdje je danas gotovo nezaobilazan začin u raznovrsnim jelima.