Chili / Cherry Bomb

1,50 

Opis

 

Pakiranje: 15 sjemenki u pakiranju
Opis: Cherry Bomb je dobio ime po tome što čili svojim izgledom podsjeća na trešnje. Biljke ostaju vrlo male (oko 65 cm visine) i većina ima malu stabljiku s izbočenom krošnjom. Biljke obično daju mnogo plodova, osiguravajući prekrasan prizor u vrtu ili na balkonu. Plodovi su vrlo ukusne, okrugle paprike veličine trešnje, ugodne pikantnosti, što ih čini izvrsnim za kiseljenje ili punjenje npr. s krem ​​sirom. Ljutina može jako varirati od ploda do ploda. 

Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine.
Samo u Meksiku ima ih više od 150.
Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin koji je najviše koncentriran u unutarnjem središnjem dijelu paprika sa sjemenkama i bijelim pregradama.

Čili paprike se koriste kao hrana, začin, a cijenjene su i zbog svog ljekovitog djelovanja.

Zemlja podrijetla čilija je Meksiko gdje se čili uzgajao još prije 9000 godina. Osim u Meksiku čili odlično uspijeva u američkim državama Kalifornija, Karolina i Luisiana. U početku su se upotrebljavale kao ukrasni predmet, a zatim kao hrana i lijek.

U Europu ih je donio Kristofer Kolumbo sa svojih proputovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu papra. Ferdinand Mageljan je čili prenio u Afriku i Aziju, gdje je danas gotovo nezaobilazan začin u raznovrsnim jelima.