Chili / Chupetinho

1,50 


Poštovani kupci, Sezona sjemena je završena i veselimo se listopadu i novoj ponudi.

Opis

 

Pakiranje: 15 sjemenki u pakiranju
Opis: Chupetinho Chilli je prekrasna chilli papričica iz Brazila. Također se zove Pimenta de Bico ili Chupetinha, što u prijevodu znači “mala gumena bradavica” i možete vidjeti zašto. Prekrasna biljka čilija s hrpom mahuna u obliku kapljice. Biljka naraste do visine od oko 50-60 cm u loncu, a grane su poput kaskade ispunjene mahunama čilija. Dobit ćete trenutačni nalet okusa; i slatko i voćno, plus lagani Habanero okus. Najčešći način jedenja ove čili papričice u Brazilu je kiseljenje u octu i posluživanje kao ukras ili kao predjelo uz piće. Sve u svemu, ova sorta čilija je izvrsnog izgleda, lagana za uzgoj i odličan je proizvođač. Srednja vrućina – tako da svatko može probati. 

Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine.
Samo u Meksiku ima ih više od 150.
Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin koji je najviše koncentriran u unutarnjem središnjem dijelu paprika sa sjemenkama i bijelim pregradama.

Čili paprike se koriste kao hrana, začin, a cijenjene su i zbog svog ljekovitog djelovanja.

Zemlja podrijetla čilija je Meksiko gdje se čili uzgajao još prije 9000 godina. Osim u Meksiku čili odlično uspijeva u američkim državama Kalifornija, Karolina i Luisiana. U početku su se upotrebljavale kao ukrasni predmet, a zatim kao hrana i lijek.

U Europu ih je donio Kristofer Kolumbo sa svojih proputovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu papra. Ferdinand Mageljan je čili prenio u Afriku i Aziju, gdje je danas gotovo nezaobilazan začin u raznovrsnim jelima.