Opis
Pakiranje: | 10 sjemenki u pakiranju |
Opis: | SHU: 2.500-10.000
Podrijetlom iz Meksika Razina topline ovog čilija tiho je blaga u usporedbi s CRVENIM Jalapenom. Savršeno za sušenje i dimljenje u Chipotle stilu! Mahune čilija dobivaju stvarno impresivnu sjajnu crnu boju. Savršen za vaš Chilli Con Carne ili za bilo koju tex-mex kuhinju. Ova biljka može doseći visinu od 65 cm do jednog metra i dat će vam puno plodova (dužine oko 8 cm) tijekom sezone čilija koja traje otprilike 4 do 6 mjeseci.
Čili je izvanredno oštra okusa, pa je dvadesetak puta jači od obične ljute paprike. Okus mu je međutim manje aromatičan i pikantan, boja mnogo bljeđa. Ljutina čili paprike potječe od spoja zvanog kapsaicin, ali osim njega, sadrži i visokovrijedne karotenoide, vitamine A i C, te flavoniode.Glavni sastojak koji mu daje specifičnu ljutinu je capsaicin, tvar koja pokazalo se snižava razine kolesterola i triglicerida u krvi, sprečava grušanje krvi, jača imunitet i ima afrodizijačka, antibakterijska i fungicidna svojstva.
Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine. Čili paprike se koriste kao hrana, začin, a cijenjene su i zbog svog ljekovitog djelovanja. Zemlja podrijetla čilija je Meksiko gdje se čili uzgajao još prije 9000 godina. Osim u Meksiku čili odlično uspijeva u američkim državama Kalifornija, Karolina i Luisiana. U početku su se upotrebljavale kao ukrasni predmet, a zatim kao hrana i lijek. U Europu ih je donio Kristofer Kolumbo sa svojih proputovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu papra. Ferdinand Mageljan je čili prenio u Afriku i Aziju, gdje je danas gotovo nezaobilazan začin u raznovrsnim jelima. |