Rukola

0,70 

Opis

Pakiranje: 100 sjemenki.

 

Rukola je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka. Uzgaja se zbog lišća oštrog pikantnog okusa i bogatog vitaminima. Ima stimulativno djelovanje na ljudski organizam, naročito za želudac i crijeva.
Na skraćenoj stabljici u vegetativnoj fazi razvija rozetu lišća. Listovi su na kratkim peteljkama, više ili manje urezani, mogu biti do 20 cm dugi i 6 cm visoki. Pri višim temperaturama razvija se cvjetna stabljika s grozdastim cvatovima bijele ili svijetložute boje s ljubičastim žilicama na laticama. Plod je komuška sa sitnim okruglim sjemenom apsolutne težine oko 2g. Na jeziku cvijeća, RIGA simbolizira prijevaru!

Rukola je kultura skromnih zahtjeva za toplinom i otporna je na mrazeve. Zato se može proizvoditi tijekom cjele godine. Uspijeva na gotovo svakom tlu. Rukola treba bogato tlo koje zadržava vlagu i djelomično zasjenjeno mjesto za sadnju. Tijekom vrućina možda će trebati dodatnu sjenu jer će u suprotnom proizvoditi listove lošijeg okusa. Ova biljka najbolje uspijeva na lakim pjeskovitim i srednje teškim tlima pH neutralne ili alkalne reakcije.

Može se sijati od veljače do rujna u više navrata uz razmak redova 15 – 30 cm, a prorjeđuje se na 5- 10 cm biljka od biljke. Dubina sjetve je oko 1 cm. Niče za nekoliko dana.

Za 40 – 60 dana može se brati. Lisne se rozete čupaju, operu i prodaju u vezicama ili se listovi režu i prodaju slično kao matovilac. Na 1m2 može se postići prinos do 2 kg.