Chili / Jalapeno purple

1,50 

Opis

 

Pakiranje: 15 sjemenki u pakiranju
Opis: Ljubičaste Jalapeño čili papričice su zakrivljene u ravne, kratke mahune, u prosjeku 7 do 12 centimetara u duljinu i 2 do 5 centimetara u promjeru, i imaju ujednačen, konusni oblik koji se sužava do zaobljene točke na kraju bez stabljike. Kožica je glatka, zategnuta i sjajna, sazrijeva od zelene do tamnoljubičaste koja izgleda gotovo crna, do crvene kada sazrije. Ispod površine, debelo meso je hrskavo, svijetlozeleno i vodenasto, obavijajući središnju šupljinu ispunjenu membranama i nekoliko okruglih i plosnatih sjemenki krem ​​boje. Ljubičasta Jalapeño čili papričica ima svijetli, biljni i suptilno slatki okus pomiješan s blagom do umjerenom razinom začina. Ljubičaste jalapeño čili papričice dostupne su od kasnog ljeta do jeseni. Ljubičasta Jalapeño čili papričica, botanički klasificirana kao Capsicum annuum, naslijeđena je sorta koja pripada obitelji Solanaceae ili velebilja. Smatra se manjom, ukrasnom paprikom omiljenom za kućni vrt, Purple Jalapeño papričice mogu se koristiti u bilo kojoj fazi zrelosti, a ljubičasta faza je najpopularnija u kulinarstvu. Ljubičasta jalapeño čili papričica sadrži umjerenu toplinu, u rasponu od 5000-10000 SHU na Scovilleovoj ljestvici, i koristi se kao šarena zamjena u svakom receptu koji zahtijeva zeleni jalapeño. 

 

Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine.
Samo u Meksiku ima ih više od 150.
Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin koji je najviše koncentriran u unutarnjem središnjem dijelu paprika sa sjemenkama i bijelim pregradama.

Čili paprike se koriste kao hrana, začin, a cijenjene su i zbog svog ljekovitog djelovanja.

Zemlja podrijetla čilija je Meksiko gdje se čili uzgajao još prije 9000 godina. Osim u Meksiku čili odlično uspijeva u američkim državama Kalifornija, Karolina i Luisiana. U početku su se upotrebljavale kao ukrasni predmet, a zatim kao hrana i lijek.

U Europu ih je donio Kristofer Kolumbo sa svojih proputovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu papra. Ferdinand Mageljan je čili prenio u Afriku i Aziju, gdje je danas gotovo nezaobilazan začin u raznovrsnim jelima.