Chili / Ancho Grande

1,50 

Opis

 

Pakiranje: 15 sjemenki u pakiranju
Opis: Ancho Grande je veći od Anchoa. Paprike su duge oko 10 cm, a široke oko 6 cm. U nezreloj fazi, tamnozelene paprike nazivaju se Poblano. Kad sazriju do crvene boje, zadržavaju naziv Ancho, ali kad paprika dozrije do tamno smeđe boje, zove se Mulato. Biljka je visoka oko 60 – 90 cm. Ovo je jedan od najpopularnijih čilija u Meksiku. U Meksiku koriste Poblano za chile rellenos (punjene i pržene paprike), imaju blagi smokey okus 

 

Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine.
Samo u Meksiku ima ih više od 150.
Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin koji je najviše koncentriran u unutarnjem središnjem dijelu paprika sa sjemenkama i bijelim pregradama.

Čili paprike se koriste kao hrana, začin, a cijenjene su i zbog svog ljekovitog djelovanja.

Zemlja podrijetla čilija je Meksiko gdje se čili uzgajao još prije 9000 godina. Osim u Meksiku čili odlično uspijeva u američkim državama Kalifornija, Karolina i Luisiana. U početku su se upotrebljavale kao ukrasni predmet, a zatim kao hrana i lijek.

U Europu ih je donio Kristofer Kolumbo sa svojih proputovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu papra. Ferdinand Mageljan je čili prenio u Afriku i Aziju, gdje je danas gotovo nezaobilazan začin u raznovrsnim jelima.