Opis
Blagog zemljanog, hrskavog okusa. Srednje velike glave, odlične za salate i fermentiranje.
Pakiranje: 50 sjemenki.
Ako smo se odlučili baviti proizvodnjom povrća, cilj nam je zasigurno uspješna i profitabilna proizvodnja sa kvalitetnim proizvodima koji će zadovoljiti potrošače povrća.
Proizvodnjom povrća može se iskoristiti svaki mm površine, na istoj površini uz dobar plan i plodored moguće je imati najmanje dvije, a čak i tri proizvodnje tijekom godine.
Uspjeh proizvodnje povrća ovisi o znanju proizvođača, odnosno o njegovom poznavanju tehnologije proizvodnje i sljedećih nekoliko važnih čimbenika:
- pravilnom izboru vrste i sorte povrća
- odabiru i pripremi tla
- pravilnom navodnjavanju
Nije dovoljno kupiti vrećice sa sjemenom, istresti sjemenke u neku zemlju, zaljevati i očekivati bujni povrtnjak prepun plodova. Da je tome tako , svi bi imali svoje prepune povrtnjake i trgovina povrćem ne bi postojale.
Sjeme koje imamo u ponudi je naše domaće sjeme povrća koje se ne uzgaja intenzivno, svoje povrće ne prskamo pesticidima.
Ovisno o vrsti povrća, čekamo kraj zriobe, plodove čistimo, odvajamo i sjemenke sušimo na suncu.
Svaku sortu sjemena koju imamo u ponudi i sami koristimo u proizvodnji.
Supstrat za sjetvu kao i samo tlo u koje sadimo povrće najbitnija su i polazišna točka u povrtlarstvu. Za sjetvu preporučujemo koristiti isključivo supstrate za sjetvu, ne vrtnu zemlju i ne zemlju za cvijeće koja zadržava veliku količinu vlage. Supstrat mora biti propustan jer vlaga izaziva trulež sjemena i plijesan kao i pojavu organizama koji se hrane sjemenom. Ovo je u sjetvi najčešća greška kod povrtlara početnika.
VLAGA U KLIJALIŠTU
Uz supstrat vlaga je najveći neprijatelj sjemena kao i klijancima. Vlaga mora biti optimalna, ne preporučujemo polijevanje otvorenom vodom već prskalicom, voda bi trebala biti sobne temperature i odstajala.
SVJETLOST
Svjetlost i toplina su čimbenici koji utječu na klijanje i rast povrtnica. Ovdje ne mislimo na umjetnu toplinu (centralno grijanje…) jer ona nepovoljno utječe na razvoj i isušuje, već na prirodnu toplinu sunca. Uvijek sjeme koje naklijavate držite na što više prirodne svjetlosti kako se klijanci ne bi „izdužili“ , tada su oni nekvalitetni i najčešće ugibaju.
PRIPREMA TLA SADNJU
Zašto je važno duboko jesensko oranje?
Oranjem na površinu iznosimo iz tla sjeme korova i štetnike koji se pod utjecajem niskih zimskih temperatura uništavaju. Zaoravamo žetvene ostatke koji svojom razgradnjom obogaćuju tlo. Izmrzavanje pooranog tla tijekom zime omogućuje dobru pripremu tla za sjetvu u proljeće.