Slanutak

0,80 

Opis

Pakiranje: 10 sjemenki.

Slanutak spada među kulture koje su najotpornije na sušu. Ovo svojstvo duguje svom razgranatom korijenu koji doseže i do 1 m u dubinu. Čak pola ukupne mase njegovog korijena razvija se na dubini većoj od 20 cm što slanutku omogućuje odličnu opskrbljenost vodom i hranjivim tvarima.

Listovi slanutka opisuju se kao neparno perasti s konkavnim listkama kojih na grančici može biti između 13 i 17. Listovi i grančice prekriveni su sitnim dlačicama, a razvija i sitne cvjetove čija boja varira između bijele i ružičaste, ponekad i plavkaste.

Sjeme, tj. grah slanutka, razvija se u kratkoj dlakavoj mahuni (komuški) koja može narasti na dužinu između 1 – 4 cm. Jedna biljka može razviti i do 100 mahuna. Unutar mahune razvija se 1 – 2 sjemenke koje mogu bež, žute, smeđe, zelene ili crne boje.

Slanutak, ili grah garbanzo, maleno je zrno kojemu se pripisuju velika djela. Smatra se da je u nekim izrazito sušnim periodima spašavao cijele civilizacije od gladi. Porijeklom iz Perzije, bio je omiljeno jelo drevnih Egipćana, Grka i Rimljana.