Mahunar / Niski ljubičasti

0,80 

Opis

Pakiranje: 15 sjemenki.

 

Niska sorta, otporna na bolesti.

Grah je jednogodišnja biljka iz obitelji mahunarki, Fabaceae. Porijeklom je uglavnom iz Amerike. U prehrani se najviše koriste grah zrnaš i grah mahunar. Osnovna razlika je u obliku mahuna – mahuna graha zrnaša formira konce na presjeku mahune, koje olakšava ljuštenje, dok u graha mahunara mahune su krhke, sočne i bez konaca – samo zrno sazrijeva puno kasnije.

Grah mahunar može biti i niski i visoki, ovisno o sorti, a još se razlikuje u obliku mahuna koji mogu biti plosnate i okrugle, te boji mahuna koje su uobičajeno žute ili zelene, rijeđe imaju ljubičaste i crvene nijanse. Također se razlikuju i po obliku i boji zrna.

Sada ću vam posebno predstaviti ljubičasti grah mahunar:

Ljubičasti grah mahunar karakterističan je po izrazito tamnim, ljubičastim mahunama. Osim neobične boje, ove mahune su izrazito duge, mogu narasti do 35 cm dužine.
Sije se kao i sve ostale vrste graha na proljeće nakon prestanka opasnosti od mrazeva, po 5 zrna u jednu jamicu.
Karakteristična ljubičasta boja je vidljiva već na stabljici mladih biljaka čim malo poraste. Što više naraste, stabljike iz početne zelene boje posve poprime ljubičastu boju, a cvijetovi su mu također ljubičasti.

Mahune se razvijaju prilično brzo – u početku su zelene, ali kako rastu ubrzo postaju ljubičaste. Jedino listovi ostaju potpuno zeleni.

Mahune se beru dok su čvrste i sočne, ako se ne uberu na vrijeme, tada se može koristiti kao zrno, bilo svježe bilo suho. Međutim, kao zrno se teško ljušti, a i zrna nisu baš izrazito velika, stoga ga najviše preporučujem kao mahune. A mahune su meni osobno odličnog okusa. Karakteristične su i po tome da su zelene boje dok ih prerežete.

Iako je grah mahunar samooplodna vrsta, ipak uz pomoć kukaca događa se i stranooplodnja s ostalim vrstama. Stoga preporučujem svaku pojedinačnu vrsta graha saditi odvojeno od ostalih vrsta, a u križanje sam se i sama često uvjerila po drukčijoj boji zrna graha.

Osim svojom hranjivosti, općenito sve vrste graha su korisne jer svojim korijenjem vežu dušik u tlu, te kako takav je jedna od nezamijenjivih biljaka u vašem vrtu koja poboljšava plodnost tla. I radi tog istog razloga, grah nemojte dohranjivati, niti gredicu za grah prije gnojiti, jer u tom slučaju neće obilno roditi.