Radič / Katalonski

0,70 

Opis

Pakiranje: 100 sjemenki.

 

Katalonski radič ili cikorija razvija uspravne srednje velike i bujne rozete uskih poput maslačka nazubljenih listova. Možemo ga uzgajati ljeti i u jesen te zimi u zaštićenom prostoru. U toplim krajevima prezimi te je pogodan za rezanje također u proljeće.

Radič se pretežito koristi u svježem stanju. Karakterističan je njegov osebujan gorkast okus od intibina, a od ugljikohidrata najviše je zastupljena fruktoza i inulin, što ima osobitu vrijednost u prehrani dijabetičara. Otporna je višegodišnja biljka koja se uzgaja kao jednogodišnja zbog blijedih listova ili korijenja. Postoje tri osnovna tipa: lisnati radič, glavati radič te radič koji se uzgaja zbog korijena iz kojeg se u zatamnjenom prostoru proizvode etiolirani vršni pupovi.
Korijen mu je kraći, jako razgranjen i tek neznatno zadebljan. Boja listova je tamnozelene ili svijetlo zelene boje (može biti i crvena), a glavne žile su bijele boje. U mediteranskom području moguć je uzgoj gotovo cijele godine, a u kontinentalnom u proljetnom i jesenskom razdoblju.