Vicia Faba / Bob

0,70 

Opis

Pakiranje: 5 sjemenki.

 

Bob je jedna od najstarijih kultiviranih vrsta povrća, navodi se da se uzgaja više od 8.000 godina. Iako se može pripremati na mnogo načina i upotrebljava se u većini europskih i svjetskih kuhinja, danas se vrlo rijetko nalazi na našem jelovniku. U posljednje vrijeme u smrznutom obliku može se kupiti u većim hrvatskim trgovinama, ali za pravi gurmanski doživljaj treba kušati mladi svježi bob kada nam u proljeće dolazi kao jedno od prvih vrsta povrća iz našeg vrta.

Uvriježeno je pučko vjerovanje da zrno boba donosi sreću, onaj tko uvijek nosi sa sobom zrno boba nikada neće ostati bez osnovnih životnih potrepština. U Španjolskoj i Portugalu tradicionalno se za Božić služi kolač u kojemu se nalazi jedno zrno boba. Običaj nalaže da onaj tko dobije krišku sa zrnom boba iduće godine kupuje kolač. Europski narodni običaji kažu da bob posađen na Veliki petak donosi sreću. U Italiji, bob se tradicionalno sadi na Dušni dan, 2. studenog.
Bob ima raznovrsnu primjenu u kulinarstvu. Uglavnom se koriste sjemenke (zrno, grah) za pripremu variva, juha, priloga, salata i pirea. Mlado lišće može se koristiti sirovo ili se priprema poput špinata. Mahune boba mogu se pripremati kao varivo, ali dok su vrlo mlade, kasnije zrenjem brzo postaju vlaknaste i dobijaju dlačice koje stvaraju neugodan osjet pri konzumiranju. Zrele sjemenke mogu se ispržiti i posoliti poput kikirikija te poslužiti kao grickalice.

Ovisno o sorti i o tome odvajate li kožicu, od kilograma boba u mahunama dobije se 250-500 grama zrna. Ako pripremate potpuno mladi bob, tada mu nije potrebno odstraniti opnu zrna. Starenjem kožica postaje tvrđa i gorča pa ju je prije pripreme potrebno odstraniti: prokuhajte ga dvije minute u kipućoj vodi, ohladite pod tekućom vodom i pritiskom između prstiju istisnite zrno iz opne. Većina ljudi, i ja osobno, preferira odstraniti kožicu sa zrna.