Bazga / Sambucus

0,80 

Opis

Pakiranje: 20 sjemenki.


Bazga, zova, baza, bazgovina, crna bazga, zovika, aptovina, bujad, aptika… neka su od narodnih imena biljke koja u proljeće zabijeli i snažno zamiriše kako bi nas pozvala na branje svojih ljekovitih cvjetova. 

Godinama pripremam sok od bazge. Mnogo prije negoli sam krenula izučavati prirodne metode liječenja, bila sam zaljubljena u njen osvježavajući i ugodan okus, a tek sam kasnije imala sreću učiti i o ljekovitosti. Bazga je predivan cvijet. Širok, poput dlana otvoren, skriva stotine sitnih cvjetova intenzivne bjeline što leže na grmu koji može narasti i do nekoliko metara visine u područjima šuma, šumskih rubova i vlažnijih, suncem osvijetljenih staništa.

Što se sve može iskoristiti?
Iako se najviše govori o ljekovitosti bazgina cvijeta, bolji će poznavaoci ljekovita bilja isticati njen plod, ali i s oprezom uvijek napominjati kako se može, ali samo znalac, okoristiti i korom i listom i plodom. Dok se u proljeće beru cvjetovi, a plodovi i kora sakuplja ujesen, lišće možemo brati tijekom cijelog perioda vegetacije, ali samo ono posve razvijeno.

Njena ljekovitost
bazgaŽeljezo, natrij, kalij, eterična ulja, tanin, vitamin C, vitamini B i A… neki su od ljekovitih sastojaka prelijepe biljke čija kora i list sadrže alkaloid sambunigirin i purgativne smole. Ne moramo otići u daleku prošlost da bismo saznali kako su još naše bake bazgom liječile gripu, prehladu, virozu, groznicu, začepljenja sinusa…

Dobro su znale za njeno svojstvo izazivanja znojenja koje je, gledajući ajurvedski, iznimno korisno jer pomaže uklanjanju toksina iz tijela te se na taj način, biljnim moćima potpomognut, čovjek lakše oporavlja i izbacuje iz sebe otrovne tvari. Zbog tog joj se svojstva priklonite u početnim stadijima gripe, prehlada ili viroze.

Bazgu povezujemo najviše s bolestima respiratornog sustava. Bronhitis, astma, kašalj, gušenje u prsima, početni stadiji upale pluća, upale i infekcije grla… samo su neke od bolesti i stanja kojima pomaže njena ljekovitost. Koristi se kao biljni lijek za poticanje imunološkog sustava, a kao i većina bobičastih ljekovitih biljaka, izvor je antioksidansa. Bazga je blagi laksativ pa ju je preporučeno uzimati kod crijevnih i probavnih poremećaja, a ugodna je okusa, što posebno cijene djeca. Njena diuretička svojstva gode radu naših bubrega i urinarnog trakta.