Tratinčica mix

0,80 

Opis

Pakiranje: 50 sjemenki.

Ako ste u potrazi za višegodišnjom biljkom koja će vas svakog proljeća razveseliti dražesnim cvjetovima, tratinčica (Bellis perennis) je baš ono što tražite.
Iako sliči na poljske tratinčice, hibridna tratinčica ima veće cvjetove i može se naći u nekoliko boja.
Tratinčica je niska biljka koja cvjeta u grumenima koji imaju nekoliko cvjetova. Zavisno od sorte, mogu narasti i do 30 cm u visinu. Kada nekome kažemo tratinčica, većina ljudi pomisli na cvijet bijelih latica i žutog središnjeg dijela i kontrastno tamnozelenih listova. Međutim, danas imamo cvjetove u ružičastoj, crvenoj boji, šarene u kombinaciji dviju boja. Tratinčice možemo ubrajati u cvijeće koje cvjeta cijelo ljeto, od proljeća do jeseni. One nisu invazivne, tako da nećete imati problema s nekontroliranim širenjem.
Tratinčice sadite u dobro drenirano tlo izloženo suncu. Vole vlažno tlo, ali ne i pretjerano mokro, tijekom žarkih dana morat ćete ih zalijevati ujutro i navečer. Sadi se u jesen ili proljeće. Kada ju budete sadili, obogatite tlo kompostom. Iako ju ne treba mnogo prihranjivati, morat ćete obratiti pažnju na kvalitetu tla kako biste imali lijepe i velike cvjetove. Krasuljak ili tratinčica razmnožava se iz sjemena. Već u rano proljeće posadite sjeme u plastenik ili toplu gredicu, u kasno proljeće ili rano ljeto rasadite tratinčice u vrt. Naravno, sjeme tratinčica možete posaditi i direktno u zemlju, ali prve godine nemojte se nadati cvjetovima, a i klijavost nije zadovoljavajuća.
Najbolje vrijeme za kupnju tratinčica u vrtnim centrima i njihovu sadnju u vrtne gredice je u proljeće. Sadnja je jednostavna, iskopajte rupu dubine 25 – 40 cm i širine dvostruko veće od posude iz koje je presađujete. Dno rupe pospite mješavinom usitnjene zemlje i komposta. Postavite tratinčicu u rupu i zatrpajte ju rastresitom zemljom. Ostavite razmak između biljaka oko 30 cm. Potom biljku zalijte. Ako je previsoka, napravite joj podršku. Tratinčica se mora zalijevati u slučaju nedostatka vlage. Ujesen kada padne prvi mraz skratite ih na 4 – 5 cm, a već u proljeće oko njih pospite malo komposta. Tratinčice se mogu svake tri ili četiri godine razdijeliti na više biljaka.
Tratinčice su vrtno cvijeće koje morate imati u svom dvorištu, za najbolji učinak sadite ih u grupama. Niske sorte sadite u prve redove.