Chili / Aji Amarillo

1,50 

Opis

 

Pakiranje: 15 sjemenki u pakiranju
Opis: Aji amarillo pripada vrsti capsicum baccatum, jednoj od pet udomaćenih vrsta paprike, a uzgaja se diljem Perua. Aji amarillo – aji znači čili papričica, a amarillo znači žuto na španjolskom – smatra se dijelom peruanskog “svetog trojstva” kada je u pitanju njihova kuhinja, zajedno s češnjakom i crvenim lukom. Iako je ova paprika doslovno nazvana “žuta čili papričica”, njena boja se mijenja u jarko narančastu kako sazrijeva. Mahune čilija imaju debelu koru, smatraju se ljutima (to je 30 000 do 50 000 na Scoville Heat jediničnoj ljestvici). Ali aji amarillo uravnotežuje tu toplinu s malo voćnog okusa. Miriše pomalo poput grožđica, okus ovog čilija donekle je suptilan s naznakama marakuje i manga, što svakom jelu daje jedinstven okus. 

 

Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine.
Samo u Meksiku ima ih više od 150.
Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin koji je najviše koncentriran u unutarnjem središnjem dijelu paprika sa sjemenkama i bijelim pregradama.

Čili paprike se koriste kao hrana, začin, a cijenjene su i zbog svog ljekovitog djelovanja.

Zemlja podrijetla čilija je Meksiko gdje se čili uzgajao još prije 9000 godina. Osim u Meksiku čili odlično uspijeva u američkim državama Kalifornija, Karolina i Luisiana. U početku su se upotrebljavale kao ukrasni predmet, a zatim kao hrana i lijek.

U Europu ih je donio Kristofer Kolumbo sa svojih proputovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu papra. Ferdinand Mageljan je čili prenio u Afriku i Aziju, gdje je danas gotovo nezaobilazan začin u raznovrsnim jelima.