Chili / Aji Pineapple

1,50 

Opis

 

Pakiranje: 15 sjemenki u pakiranju
Opis: U Južnoj Americi postoje bezbrojne vrste ajia, od kojih su mnoge iz vrste C. baccatum. Ananas aji dobio je ime po svom jedinstvenom okusu među vrstama baccatum. Mnoge baccatum paprike imaju blag, sladak i voćni okus. Međutim, aji ananas ima mnogo oporiji, citrusni i cvjetni okus.savršene za srednje vruće ljute umake. Ananas aji ima između 20.000-30.000 SHU na Scovilleovoj ljestvici. Otprilike iste ljutine kao serrano pepper. 

Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine.
Samo u Meksiku ima ih više od 150.
Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin koji je najviše koncentriran u unutarnjem središnjem dijelu paprika sa sjemenkama i bijelim pregradama.

Čili paprike se koriste kao hrana, začin, a cijenjene su i zbog svog ljekovitog djelovanja.

Zemlja podrijetla čilija je Meksiko gdje se čili uzgajao još prije 9000 godina. Osim u Meksiku čili odlično uspijeva u američkim državama Kalifornija, Karolina i Luisiana. U početku su se upotrebljavale kao ukrasni predmet, a zatim kao hrana i lijek.

U Europu ih je donio Kristofer Kolumbo sa svojih proputovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu papra. Ferdinand Mageljan je čili prenio u Afriku i Aziju, gdje je danas gotovo nezaobilazan začin u raznovrsnim jelima.