Chili / Apricot Apple

1,39 

Opis

Pakiranje: 10 sjemenki u pakiranju
Opis: Apricot Apple Chili pripada obitelji Capsicum baccatum i uzgojen je u Njemačkoj. Ovu impresivnu sortu čilija karakterizira robusnost i zdrav rast. Biljke dosežu visinu od oko 100 do 150 cm i daju okrugle plodove veličine oko 3 do 4 cm. Plodovi imaju jedinstvenu boju poput marelice koja se mijenja iz zelene u toplu boju marelice kako sazrijevaju.

Marelica i jabuka Chilies posebno su svestrani zbog svoje blage ljutine od 500 do 1500 SHU. Imaju slatku, voćnu aromu koja podsjeća na jabuke i marelice. Papričice su prikladne i svježe i osušene ili ukiseljene za pripremu umaka, chutneya, salsi, salata i variva. Njihov blag okus znači da se mogu koristiti u većim količinama, a da ljutina ne prevlada.

 

Čili je izvanredno oštra okusa, pa je dvadesetak puta jači od obične ljute paprike. Okus mu je međutim manje aromatičan i pikantan, boja mnogo bljeđa. Ljutina čili paprike potječe od spoja zvanog kapsaicin, ali osim njega, sadrži i visokovrijedne karotenoide, vitamine A i C, te flavoniode.Glavni sastojak koji mu daje specifičnu ljutinu je capsaicin, tvar koja pokazalo se snižava razine kolesterola i triglicerida u krvi, sprečava grušanje krvi, jača imunitet i ima afrodizijačka, antibakterijska i fungicidna svojstva.

 

 

Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine.
Samo u Meksiku ima ih više od 150.
Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin koji je najviše koncentriran u unutarnjem središnjem dijelu paprika sa sjemenkama i bijelim pregradama.

Čili paprike se koriste kao hrana, začin, a cijenjene su i zbog svog ljekovitog djelovanja.

Zemlja podrijetla čilija je Meksiko gdje se čili uzgajao još prije 9000 godina. Osim u Meksiku čili odlično uspijeva u američkim državama Kalifornija, Karolina i Luisiana. U početku su se upotrebljavale kao ukrasni predmet, a zatim kao hrana i lijek.

U Europu ih je donio Kristofer Kolumbo sa svojih proputovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu papra. Ferdinand Mageljan je čili prenio u Afriku i Aziju, gdje je danas gotovo nezaobilazan začin u raznovrsnim jelima.