Opis
Pakiranje: | 10 sjemenki u pakiranju |
Opis: | SHU: 50.000-80.000
Sjajan čili čiji je izgled prilično smiješan kao plod poput kremasto bijelih gusjenica koje rastu po cijeloj biljci! Dok je toplina u početku prilično ‘oštar’ i vruć ako je jedete sirovu, kada kuhate s njom toplina je mekša i uopće nije tako vruća, ali ima jako lijep gotovo citrusni okus – pa dobro ide uz piletinu i ribu (među mnogim drugim namirnicama!) Plodovi počinju blijedozeleni i sazrijevaju do kremasto žuto/bijele boje. Biljke su visokorodne, plodovi ne sadrže mnogo sjemenki. S obzirom na to da su plodovi prilično mršavi, to može učiniti čilijem lakim za kuhanje ili jelo jer ne treba puno pripremati.
Čili je izvanredno oštra okusa, pa je dvadesetak puta jači od obične ljute paprike. Okus mu je međutim manje aromatičan i pikantan, boja mnogo bljeđa. Ljutina čili paprike potječe od spoja zvanog kapsaicin, ali osim njega, sadrži i visokovrijedne karotenoide, vitamine A i C, te flavoniode.Glavni sastojak koji mu daje specifičnu ljutinu je capsaicin, tvar koja pokazalo se snižava razine kolesterola i triglicerida u krvi, sprečava grušanje krvi, jača imunitet i ima afrodizijačka, antibakterijska i fungicidna svojstva.
Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine. Čili paprike se koriste kao hrana, začin, a cijenjene su i zbog svog ljekovitog djelovanja. Zemlja podrijetla čilija je Meksiko gdje se čili uzgajao još prije 9000 godina. Osim u Meksiku čili odlično uspijeva u američkim državama Kalifornija, Karolina i Luisiana. U početku su se upotrebljavale kao ukrasni predmet, a zatim kao hrana i lijek. U Europu ih je donio Kristofer Kolumbo sa svojih proputovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu papra. Ferdinand Mageljan je čili prenio u Afriku i Aziju, gdje je danas gotovo nezaobilazan začin u raznovrsnim jelima.
|