Chili / Exsplosive Ember

1,90 

Opis

Pakiranje: 10 sjemenki u pakiranju
Opis: SHU: 25.000-30.000 

Razina topline za ovaj chilli je srednja.

Kada potpuno naraste, biljka Explosive Ember Chilli može narasti do 30 – 45 cm u visinu te ostaje mala i kompaktna. Mahune su male veličine. Boje mahuna čilija idu od zelene do ljubičaste, a zatim se mijenjaju u crvenu kada sazriju. Vrlo su lagane mahune i uglavnom se koriste kao ukras ili za sušenje. Podrijetlom iz Meksika. Sezona čilija traje otprilike 4 do 6 mjeseci u suptropskim uvjetima.

Okus: Ovo je blagi čili slatkastog i voćnog okusa. Vanjsko meso mahune je blago i svježe, malo je ljuće prema sredini i sjemenkama čilija.

 

 

Čili je izvanredno oštra okusa, pa je dvadesetak puta jači od obične ljute paprike. Okus mu je međutim manje aromatičan i pikantan, boja mnogo bljeđa. Ljutina čili paprike potječe od spoja zvanog kapsaicin, ali osim njega, sadrži i visokovrijedne karotenoide, vitamine A i C, te flavoniode.Glavni sastojak koji mu daje specifičnu ljutinu je capsaicin, tvar koja pokazalo se snižava razine kolesterola i triglicerida u krvi, sprečava grušanje krvi, jača imunitet i ima afrodizijačka, antibakterijska i fungicidna svojstva.

 

 

Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine.
Samo u Meksiku ima ih više od 150.
Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin koji je najviše koncentriran u unutarnjem središnjem dijelu paprika sa sjemenkama i bijelim pregradama.

Čili paprike se koriste kao hrana, začin, a cijenjene su i zbog svog ljekovitog djelovanja.

Zemlja podrijetla čilija je Meksiko gdje se čili uzgajao još prije 9000 godina. Osim u Meksiku čili odlično uspijeva u američkim državama Kalifornija, Karolina i Luisiana. U početku su se upotrebljavale kao ukrasni predmet, a zatim kao hrana i lijek.

U Europu ih je donio Kristofer Kolumbo sa svojih proputovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu papra. Ferdinand Mageljan je čili prenio u Afriku i Aziju, gdje je danas gotovo nezaobilazan začin u raznovrsnim jelima.