Chili / Fish / Šarenolisni

1,50 

Opis

 

Pakiranje: 15 sjemenki u pakiranju
Opis: Fish Pepper je chilli papričica sa zelenim i krem ​​bijelim prošaranim lišćem, a svoje ime duguje činjenici da bi bila idealna chilli papričica za kombinaciju s ribom. Mahune su stožastog oblika, duge 3-6 cm s glatkom kožicom, tijekom sazrijevanja formiraju mnoge pruge različitih boja: od bijele, zelene, žute, narančaste i na kraju do crvene, često zadržavajući više ili manje označene pruge. Vrlo je lijepa i na ukrasnoj razini i dobra za upotrebu u kulinarstvu, jede se narezana sirova ili u salatama, a kao što je spomenuto, savršena je za kombiniranje s rakovima i ribljim jelima općenito. Ova čili papričica potječe s Kariba gdje je otkrivena u 19. stoljeću, donesena je u Sjedinjene Države gdje je postala vrlo popularna u afroameričkoj kulturi

Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine.
Samo u Meksiku ima ih više od 150.
Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin koji je najviše koncentriran u unutarnjem središnjem dijelu paprika sa sjemenkama i bijelim pregradama.

Čili paprike se koriste kao hrana, začin, a cijenjene su i zbog svog ljekovitog djelovanja.

Zemlja podrijetla čilija je Meksiko gdje se čili uzgajao još prije 9000 godina. Osim u Meksiku čili odlično uspijeva u američkim državama Kalifornija, Karolina i Luisiana. U početku su se upotrebljavale kao ukrasni predmet, a zatim kao hrana i lijek.

U Europu ih je donio Kristofer Kolumbo sa svojih proputovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu papra. Ferdinand Mageljan je čili prenio u Afriku i Aziju, gdje je danas gotovo nezaobilazan začin u raznovrsnim jelima.