Chili / Pimento

1,50 

Opis

 

Pakiranje: 15 sjemenki u pakiranju
Opis: Pimento Sweet Chili je blago ljuta slatka paprika s plodovima u obliku srca i mesnatim, sočnim plodom. Brojni tamnozeleni plodovi sazrijevaju do pune crvene boje i slatkog su okusa. Ukusna vrsta za šarene salate ili jednostavno kao mali međuobrok između obroka. Dobre su i za kuhanje te za izradu finih umaka. 

Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine.
Samo u Meksiku ima ih više od 150.
Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin koji je najviše koncentriran u unutarnjem središnjem dijelu paprika sa sjemenkama i bijelim pregradama.

Čili paprike se koriste kao hrana, začin, a cijenjene su i zbog svog ljekovitog djelovanja.

Zemlja podrijetla čilija je Meksiko gdje se čili uzgajao još prije 9000 godina. Osim u Meksiku čili odlično uspijeva u američkim državama Kalifornija, Karolina i Luisiana. U početku su se upotrebljavale kao ukrasni predmet, a zatim kao hrana i lijek.

U Europu ih je donio Kristofer Kolumbo sa svojih proputovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu papra. Ferdinand Mageljan je čili prenio u Afriku i Aziju, gdje je danas gotovo nezaobilazan začin u raznovrsnim jelima.