Chili / Purple UFO

1,50 

Opis

 

Pakiranje: 15 sjemenki u pakiranju
Opis: Ljubičasti UFO je rijetka sorta Annuum čije podrijetlo nije poznato. Proteklih nekoliko godina proveli smo uzgajajući ovu biljku kako bismo osigurali da sve mahune imaju dosljednu veličinu i oblik. Kada se uzgaja u posudi, biljka obično doseže visinu od 1,3 metra, dok može narasti i više kada se posadi u zemlju. Njegova vitka, elegantna figura ima robusne grane i dugačke, vitke listove. Najznačajnija značajka ove sorte su zapanjujuće papričice u obliku NLO-a tamnoljubičaste boje. Kad sazriju, mahune pocrvene. Ali veličina ovog čilija ne prestaje samo na njegovom jedinstvenom obliku i boji. Purple UFO također se može pohvaliti nevjerojatnim okusom koji je sladak, sočan i podsjeća na jabuke. Ovaj divan okus popraćen je sporim pečenjem.

Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine.
Samo u Meksiku ima ih više od 150.
Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin koji je najviše koncentriran u unutarnjem središnjem dijelu paprika sa sjemenkama i bijelim pregradama.

Čili paprike se koriste kao hrana, začin, a cijenjene su i zbog svog ljekovitog djelovanja.

Zemlja podrijetla čilija je Meksiko gdje se čili uzgajao još prije 9000 godina. Osim u Meksiku čili odlično uspijeva u američkim državama Kalifornija, Karolina i Luisiana. U početku su se upotrebljavale kao ukrasni predmet, a zatim kao hrana i lijek.

U Europu ih je donio Kristofer Kolumbo sa svojih proputovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu papra. Ferdinand Mageljan je čili prenio u Afriku i Aziju, gdje je danas gotovo nezaobilazan začin u raznovrsnim jelima.