Kineski vlasac

0,70 


Poštovani kupci, Sezona sjemena je završena i veselimo se listopadu i novoj ponudi.

Opis

Pakiranje: 30 sjemenki.

Ako su vam miris i okus češnjaka prejaki ili vam konzumiranje češnjaka čini probavne smetnje onda je ovo pravi začin za vas. Okus i miris su mu blaži od češnjaka, između običnog vlasca i češnjaka, ali dovoljno specifičan da ga može zamijeniti u mnogim jelima. Atraktivni cvijet ima vrlo ugodan miris na starinske ruže pa se uzgaja i kao ukrasna biljka, često kao lončanica na prozorskoj dasci.Vlatni češnjak lukovičasta je biljka iz porodice lukova (Allium). Porijeklom je iz Azije i nezaobilazni je sastojak mnogih azijskih jela. Najčešće se upotrebljava u kineskoj i korejskoj kuhinji, kao i u Indiji, Nepalu i Vijetnamu. Kod nas se znatno manje upotrebljava od nama poznatijeg običnog vlasca (Allium schoenoprasum). Atraktivni cvijet ima vrlo ugodan miris na starinske ruže pa se uzgaja i kao ukrasna biljka, često kao lončanica na prozorskoj dasci.
Uzgoj. Nije zahtjevna biljka, podnosi svaku vrstu tla, uključujući i teška glinena tla, ali najbolje uspjeva na sunčanoj poziciji i dobro dreniranom tlu. Relativno je otporna na sušu. Sije se u proljeće u klijalište, na gredicu se presađuje u kasno ljeto. Cvate u kolovozu i rujnu, sjeme dozrijeva u rujnu i listopadu.
Djeluje kao repelent za mušice. Povoljno djeluje na ruže, mrkvu i repe. Ne sadi se s leguminozama jer inhibira njihov rast.
Preporuka. Vlatni češnjak možete, poput običnog vlasca, uzgajati na prozorskoj dasci u kuhinji. Tako će vam uvijek pri ruci biti svježi začin čija aroma je uvijek bitno snažnija od sušenog. Kada procvate, njegov atraktivni cvijet vrlo ugodnog mirisa bit će lijep ukras u vašoj kuhinji.