Tikvica / Zelena

0,70 


Poštovani kupci, Sezona sjemena je završena i veselimo se listopadu i novoj ponudi.

Opis

Pakiranje: 10 sjemenki.

 

Visok udio vode čini tikvice idealnom namirnicom za dijetu, a za potpuno iskorištenje ljekovitih svojstva, preporuča se konzumirati tikvice s korom. Dijetalna vlakna, koja se uglavnom nalaze u kori, reduciraju visoke količine kolesterola te štite srčano-krvožilni sustav.
Laboratorijska istraživanja utvrdila su da fitonutrijenti u soku tikvica imaju antikancerogena svojstva jer spriječavaju mutaciju stanica. Ekstrakti tikvica reduciraju simptome benigne hipertrofije prostate, a taj se učinak pojačava u kombinaciji s drugim povrćem.
Općenito nutritivni sastav tikvica djeluje tako da štiti srčano-krvožilni sustav od bolesti kao što su ateroskleroza, srčani i moždani udar, a magnezij i kalij prisutni u tikvicama, reduciraju visoki tlak.
Antioksidanti, vitamin C i beta karoten, sudjeluju u procesima koji spriječavaju oksidaciju kolesterola. Oksidirani oblik kolesterola nakuplja se na stanicama stijenki, a antioksidanti posredno djeluju na usporavanje pojave ateroskleroze.
Folati također štite srčano-krvožilni sustav, jer u složenim procesima metabolizma razgrađuju homeocistein, opasni nusprodukt metabolizma te spriječavaju srčani udar.