fbpx
Pričekajte..

Crveni pauk: Prepoznavanje, prevencija i zaštita

Odrasli su veoma nježni, ovalnog gotovo prozirnog tijela, dužine oko 1 mm. Na leđnom dijelu imaju tamne mrlje. Odrasli oblik crvenog pauka ima 4 para nogu. Jaja su mala, okrugla, bjeličasta, donekle prozirna i teško se vide golim okom. Simptomi zaraze vrlo su karakteristični i lako se uočavaju. Na licu lista nastaju klorostične točkice. List djeluje kao da je od mramora. S porastom intenziteta zaraze pjegice postaju veće i međusobno se spajaju. Takvi listovi žute između nervature i na kraju se osuše.

Ovaj pauk je vrlo čest i i opasan štetnik, naročito u sušnim godinama. Napada mnoge vrste biljaka, od samoniklih do kulturnih. Najveće štete izaziva na krastavcu, tikvicama, paradajzu, paprici, lubenici i dr. Svi pokretni stadiji pauka izazivaju štete sisanjem biljnih sokova. U povoljnim uvjetima pauk se razvija brzo, a zbog visokog potencijala razmnožavanja njegove zaraze se naglo šire i izazivaju velike štete.

Najpovoljniji uvjeti za razvoj pauka su niska relativna vlažnost zraka, između 45 i 50% i visoka temperatura 30-32°C, kao i obilje svjetla. U ovakvim uvjetimaa ima više generacija tokom vegetacije.

Pauka treba kemijski suzbijati već na samom početku zaraze. Akaracidi, koji se protiv njega koriste, kontaktnog su djelovanja, a kako su svi razvojni stadiji na naličju listova, potrebno je postići dobru pokrovnost. To je moguće s prskalicama visokog pritiska, koje daju vrlo sitne kapljice uz utrošak velikih količina tekućine.

 

SOBNO BILJE

Gotovo sve sobno bilje napada i crveni pauk, posebno ako je zrak u prostorijama u kojima držimo sobno bilje suh i topao. Upravo zbog toga prostorije treba redovito prozračivati. Na lišću se mogu opaziti žučkaste mrlje,a s njegove doljnje strane redovito se nalazi narančasti ili crveni nametnik u svojoj mreži. Napadnute dijelove biljke odstranite, a suzbijanje možete izvršiti mehanički ili nekim od sredstava namjenjenim za suzbijanje ovog štetnika.

PRIRODNI PRIPRAVAK

Preslica – pripravak protiv crvenog pauka

Preslica raste na vlažnim staništima, pa je možete naći u blizini rijeka i potoka. Koristi se protiv hrđe i pepelnica, grinja i crvenog pauka.

1 kg svježih preslica potopite u 10 litara vode i ostavite da stoji 24 sata. Zatim lagano prokuhajte 30 minuta.

Kada se tekućina ohladi, razrijedite je vodom u odnosu 1:5 i njome špricajte biljke.

Tekućinu od preslice možete pomiješati sa sredstvom od koprive u odnosu 1:1 i kao takvo koristiti za prskanje biljaka. Povećat ćete učinkovitost u borbi protiv nametnika i ujedno nahraniti vašu biljku.

AKARICID

Uvijek prvo prirodna rješenja. No, ponekad prirodna rješenja nisu dovoljna protiv Crvenog pauka i moramo posegnuti za kemijskim rješenjem koje uz preporuku možete kupiti u bilo kojoj poljoprivrednoj ljekarni.

 

Izvor: Agroklub, Planthouse

Share :

0
0
Košarica
Vaša košara je praznaVratite se u trgovinu
Calculate Shipping