fbpx
Pričekajte..

SJETVA I PROIZVODNJA PRESADNICA U ZAŠTIĆENIM PROSTORIMA

 

Vrlo važan tehnološki postupak u povrtlarskoj proizvodnji je proizvodnja
presadnica. Za proizvodnju kvalitetnih presadnica potrebno je držati se
određenih pravila. Proizvodnja presadnica ne trpi površnost, jer je to
skupa proizvodnja s velikim ulaganjima.

Proizvodnja povrća iz presadnica je sigurnija, zbog kraćih rokova
plodonošenja i berbe. Presadnice za ranu proizvodnju se uzgajaju u
zaštićenim grijanim prostorima (plastenici, staklenici, klijališta).

U proizvodnji presadnica važno je sljedeće:
1. prije sjetve dezinfekcija prostora i posuda u kojima se uzgajaju
presadnice;
2. sjetva kvalitetnog  sjemena;
3. primjena gotovog supstrata;
4. pridržavanje rokova sjetve;
5. osiguravanje adekvatnih uvjeta: temperature i vlage zraka, temperature i vlažnosti supstrata, pravodobne prve prihrane, preventivnih mjera zaštite i pravi odabir vremena presađivanja.
Za sjetvu se mogu koristiti kontejneri (PVC ili polistirenski), s različitim
brojem sjetvenih mjesta ili PVC lonci različitih dimenzija, ovisno o vrsti povrća koje se namjerava uzgajati.

Prednost uporabe kontejnera je što se mogu koristiti više puta, uz pažljivo rukovanje i skladištenje u adekvatnom prostoru. Polistirenski kontejneri zadržavaju toplinu i vlagu supstrata, dok PVC kontejneri nemaju tu osobinu.
Prije sjetve, posude treba dezinficirati da bi se uništili štetnici ili uzročnici bolesti i to potapanjem u otopinu dezinfekcijskog sredstva (registriranog za tu namjenu).

U cilju sprečavanja polijeganja presadnica i pojave sjemena korovskih biljaka u supstratima, za kontejnerski uzgoj presadnica najbolje je koristiti gotovi supstrat. On sadrži osnovne hranjive tvari, koje su potrebne za početni rast i razvoj presadnica.
Sjetvena mjesta u kontejnerima trebaju biti jednolično popunjena supstratom. Kod ručnog punjenja, supstrat je potrebno lagano pritisnuti radi istiskivanja zraka.

Nakon sjetve, sjeme treba pokriti s prosijanim supstratom i odmah zaliti. Prije zalijevanja važno je zasijane sandučiće prekriti agril folijom, kako voda ne bi izbacila sjeme na površinu.

Temperaturni uvjeti za uzgoj presadnica su sljedeći:

Temperatura se poslije sjetve mora održavati tijekom dana i noći na +30 °C, sve dok
sjeme ne pusti klicu i ne nikne, osim za kupusnjače, gdje je optimalna temperatura između +15 i +20 °C (veća ili niža temperatura negativno utječe na klijanje). Optimalnu vlažnost zraka treba održavati na 50-70 %.
Poslije nicanja, kada biljčice razviju prve prave listove, odnosno visinu 5-8 cm, obavlja se pikiranje (zbog guste sjetve biljke bi se izdužile) u odgovarajuće kontejnere s različitim brojem sjetvenih mjesta,u kojima ostaju do sadnje. Pikiranje je mjera kojom se prekida razvoj centralnog korijena te forsira razvoj bočnih korijena.

Mlade presadnice nježno se i polako vade iz vlažnog supstrata, dijelom ga ostavljajući oko korijena, kako se isti ne bi oštetio.

Pikiranje se obavlja u prethodno pripremljene lonce/kontejnere. Presadnice se pažljivo stavljaju u novi supstrat, uz lagani pritisak . Nakon pikiranja lonci/kontejneri mogu se složiti na police ili stolove.

Ako se slažu na tlo, potrebno je postaviti termoizolator. Kao termoizolator najčešće se koristi
stiropor, radi održavanja i kontrole temperature supstrata . Nakon pikiranja, biljke treba zaliti. Svako sljedeće zalijevanje treba obaviti kada je supstrat na granici suhoće.

Kada klice počinju razvijati prve prave listove, odnosno presadnice, nakon pikiranja zahtijevaju temperature prikazane u tablici:

Temperature danju   Temperature noću
Paprika                        24-27                            15-18
Krastavac                    22-24                            20-22
Rajčice                         22-25                            14-16
Kupusnjače                 15-20                            10-15
Salate                           12-15                               8-10

Share :

LEAVE YOUR REPLY

0
0
Košarica
Vaša košara je praznaVratite se u trgovinu
Calculate Shipping