fbpx
Pričekajte..

Poslije nekoliko promjena imena, 1794. godine Moench joj daje ime Echinacea purpurea, koje je danas prihvaćeno, a dolazi od grčke riječi za ježa – echinos jer cvjetna bodljikava glavica podsjeća na bodlje ježa. Echinacea purpurea je najrasprostranjenija vrsta unutar roda. Raste u prerijama, otvorenim šumama i guštarama središnje Sjeverne Amerike. Predstavljena je kao hortikulturna ukrasna biljka s mnogo kultivara. Upravo kao ukrasna, dopremljena je u Europu u 19. stoljeću, ali su se tek 1920-ih počela otkrivati njena ljekovita svojstva.

Odgovara joj umjerena kontinentalna klima uz obilje vlage.
Tlo:
Nema posebnih zahtjeva za tlo, može biti i kupovna i samostalno prikupljena zemlja, jedino pjesak ili zemlja mješana sa pijeskom se ne preporučuju. Mješavina tla mora biti  lagana, da dobro apsorbira vodu i propušta zrak.
Svjetlost:
Za normalan razvoj, Echinacea zahtjeva sunčevu svjetlost.  Biljke starosti do 1 godine u našim uvjetima nikako ne bi mogle podnijeti razvoj u sjeni, tako da je pri sadnji potrebno imati dovoljno prostora između sadnica, ali i prilagoditi ostale vrste prema visini, ukoliko je vrt mješovit.
Sadnja Echinacea-e:
Biljka se može saditi iz sadnica ili sjemena, zavisi od Vaše želje i kultivara. Danas su sve češće u ponudi mogu naći Echinacee duplih cvatova koje se razmnožavaju dijeljenjem.
Sadnja iz sjemena
Najprikladnije vrijeme za sijanje je kraj Veljače, a sama sjetva je poprilično jednostavna i sastoji se iz 4 faze:
1. Sjeme je potrebno prvo namočiti u mlakoj vodi. Zbog prilično čvrste ljuske, sjeme je potrebno namakati.
2. Kad sjeme počne  klijati presađujemo ih na oko 5-10 mm, sa razmakom od oko 30 cm.
3. S vrha “posoliti” malo pjeska, sloj max 1mm i navlažite sve raspršivačem za vodu.
4. Posudu pokrijte folijom i ostavite na toplom mjestu.
Napomena: Sjeme je preporučljivo povremeno blago utisnuti u zemlju, može i prstom. Samo ne pretjerujte, jer jačim pritiskom možete nabiti zemlju ili oštetiti sjeme.
Prvi izdanci mogu niknuti već na +13-15 ° C , dok je za sadnice odlična sobna temperatura.
Sadnice se siju u rupe dubine 10-15cm
Zaljevanje se postupno smanjuje i svodi se na ne obilno prskanje jedva suhog tla, dok se kod biljaka koje su bliže izvoru topline preporučuje skidanje zaštitne folije s vremena na vrijeme, kako bi zemlja disala.
Navodnjavanje i briga o tlu:
Echinacea treba često i obilno zaljevanje. Zbog svog plitkog korijena, biljka je izuzetno neotporna na dehidraciju i sušu.
Takođe, potrebno je redovno uklanjanje korova
Prihrana:
Zdravo tlo često ne treba sezonsku prihranu, dok se u tla koja sadrže pijesak treba dodavati humus.
Napomena: Nepravilna upotreba humusa može biti potpuno kontraproduktivna. U korijenu, humus treba biti sitno sjeckan, u suprotnom čim se tlo nedovoljno navodnjava, ovo gnojivo može sasušiti tlo.
Za bolji rast preporučuje se gnojidba 2x tokom prve godine: u proljeće i nakon cvatnje.

Share :

0
0
Košarica
Vaša košara je praznaVratite se u trgovinu
Calculate Shipping