fbpx
Pričekajte..

CALLICARPA BODINIERI PROFUSION

Navedena sorta bogata je plodom već kao mlada biljka. Zbog toga je omiljena i najčešća u rasadnicima. Njeni listovi s donje strane su glatki. Naraste do 250 cm visine u 10 godina.
Callicarpa (Kalikarpa) je grmolika biljka iz porodice Verbenaceae, kojoj pripada i vrsta Lantana camara koju često možemo vidjeti u našim mediteranskim vrtovima.
Do jeseni, ova je biljka neugledna no u jesen kada počnu sazrijevati njeni plodovi, ona zasja u punom sjaju. Tada je prekrivena mnogobrojnim plodićima promjera 2-4 cm koji izgledaju kao male perlice, a tijekom sazrijevanja prvo su svijetloplave boje koja postupno prelazi u tamnoljubičastu ili purpurnu. Plodići – bobice zbog tih boja vrlo neobičnih u biljnom svijetu izgledaju gotovo neprirodno, kao da su pobojane. Bobice se čvrsto drže na plodnoj grani te tako ostaju sve do Božića. Grančice Callicarpe vrlo su lijepe za dekoraciju i aranžmane. Plodovi su otrovni no ipak ih neke ptice jedu, a cijela biljka sadrži tvari koje tjeraju komarce.
Callicarpa raste grmoliko do 2,5 m u visinu. Listovi su eliptičnog oblika, zašiljeni na vrhu, 5-12 cm dužine i tamnozelene boje. Na jesen poprimaju zanimljive narančaste do crvenkaste nijanse. Cvjetići su neupadni svjetlo ljubičasti ili bijelo – roza (ovisno o sorti) vrlo privlačni za pčele i bumbare.
Ime Callicarpa potjeće od grčke rijeći κάλλος [kállos], što znači ljepota te Kαρπός [karpós], što na grčkom znači plod.
Vrsa C. bodinieri nazvana je prema botaničaru Nilsu Gustavu Bodinu, a C. giraldii prema Giraldiju, talijanskom misionaru koji je sakupljao biljke. Naziv vraste C. dichotoma potjeće iz grčkog od riječi διχοτομέω [dichotoméo], što znači da se dijeli u dva dijela.
Rasprostranjenost
Poznato je oko stotinjak vrsta roda Callicarpa u svijetu koje uspijevaju većinom u tropskim i suptropskim predjelima Azije, Australije, sjeverne i srednje Amerike. Callicarpa bodinieri potječe iz Kine, a sorta ‘Profusion‘ ima najupadljivije plodove i najotpornija je na na hladnoću te se najviše uzgaja.

Share :

0
0
Košarica
Vaša košara je praznaVratite se u trgovinu
Calculate Shipping