fbpx
Pričekajte..

KALENDAR SADNJE U POVRTNJAKU

Da bi naše biljke uspješno rasle i na kraju dale kvalitetne plodove, vrlo je važno kako ih, ali i kada sadimo. Većina početnika ne zna kad se koje povrće mora saditi, što često rezultira lošim urodom. Zato i postoji kalendar sadnje u vrtu kojeg svi vrtlari trebaju poštivati.

Siječanj je pravo vrijeme rezervirano za radove u vrtu, naročito gnojivu, a povrće koje tada možemo početi saditi jesu cvjetača, brokula, kelj, zelena salata i kupus. U slučaju da nema snijega, slobodno se sade i bob, češnjak, grašak, grah i luk.

U veljači već polako možemo započeti s postavljanjem plastenika kako bismo svojim biljkama osigurali toplije uvjete za rast i razvoj. U postavljenim plastenicima zatim sadimo peršin, celer, papriku, patlidžan i rajčicu. Ako vremenski uvjeti to dozvoljavaju, na otvorenom prostoru možemo saditi blitvu, bob, ciklu, mrkvu, rokulu, špinat, artičoku, krumpir i rotkvice.

Ožujak je rezerviran je za sadnju presadnica, i to krastavaca, paprike, patlidžana i rajčice. Na otvorenom prostoru još možemo saditi i bob, crni korijen, pastrnjak, šparogu i špinat.

U travnju je na redu provođenje pripreme presadnica u plastenicima za skori izlazak na polje.Tada sadimo ciklu, mahune, krastavce, mrkvu, salatu, patlidžan, peršin, rajčicu, papriku, tikvice i poriluk.

Svibanj je mjesec za sadnju podzemne korabe, rotkve, tikvice, poriluka, celera i kukuruza. Osim sadnje, u ovom je razdoblju također vrlo važno provesti zaštitu protiv opasnih nametnika, naročito plamenjače i pepelnice.

U lipnju su  na redu za sadnju grah mahunar, mrkva, salata, radič, cvjetača, poriluk i endivija. Rasadnike bismo obavezno morali zaštititi od jakog sunca, naprimjer mrežama koje bi štitile mlade usjeve i biljke.

Srpanj je mjesec vrlo visokih temperatura zbog čega bismo trebali pojačano zalijevati svoje domaće povrće. Od povrća se sadi kelj, kupus, kelj pupčar, brokula, radič, cvjetača i poriluk.

U kolovozu se sadi blitva, mrkva, peršin, luk srebrenac, matovilac, kineski kupus, korabica, endivija i poriluk.

Rujan je vrijeme za berbu ljetnih plodova. Sade se peršin, zelena salata, matovilac, češnjak, artičoka, poriluk i luk srebrenac.

U listopadu se provode radovi na površinama za sjetvu ili sadnju u rano proljeće. Sadi se češnjak, luk, salata, matovilac, radič, artičoka i luk srebrenac.

Studeni je mjesec za gnojidbu, kopanje i oranje povrtnjaka. Tlo se priprema za sadnju, a sade se bob mahunar, grašak, mrkva, peršin, češnjak i luk.

U prosincu rast povrća nije osobit, s obzirom na vrlo niske vanjske temperature. Međutim, na svim slobodnim površinama provodi se kopanje i oranje. Sadi se bob mahunar, grašak, salata, rani kupus i rani kelj.

Share :

0
0
Košarica
Vaša košara je praznaVratite se u trgovinu
Calculate Shipping