fbpx
Pričekajte..

ŠTO SIJEMO U VELJAČI ?

 

Veljača je mjesec koji bi trebao biti topliji od siječnja, no često se dogodi da u našim krajevima tempretaure budu jako niske, a vrtovi prekriveni snijegom. Nije ni čudno zašto ju onda zovemo “veljača prevrtnjača“.

Iako najčešće samo veći proizvođači povrća imaju plastenike i staklenike koji pružaju ideale uvjete za klijanje i nicanje biljaka, svi ostali mogu sa sjetvom prvog povrća započeti unutra, u posudama  koje će držati na prozorima.

Sredinom mjeseca (od 10. pa na dalje) možete započeti sa sjetvom paprike, feferona, patlidžana, peruanskih jagoda, rajčice i celera. Veljača je idealna za uzgoj celera, jer će ranije posađeni prije dobiti zadebljani korijen.

Ove vrste porijeklom su iz toplijih krajeva i zbog toga trebaju duže vrijeme vegetacije da bi počele roditi.

Najbitnije je presadnicama omogućiti što više svjetlosti i topline. Optimalna temperatura je između 16-20°C.

Svakako je važno ne pretjerati sa zalijevanjem: bolje da je zemlja više suha, nego vlažna, jer prevelika vlaga dovodi do problema s parazitima i bolestima, ali i polijeganjem biljčica.

Presadnice je potrebno polako prilagođavati na vanjske uvjete. Mjesec dana prije sadnje na otvorenom potrebno ih je svaki dan malo iznijeti na zrak kako bi se privikle na Sunce, a presađujemo ih kada smo sigurno da više neće biti mraza!

Share :

0
0
Košarica
Vaša košara je praznaVratite se u trgovinu
Calculate Shipping