fbpx
Pričekajte..

SADNJA UKRASNOG DRVEĆA I GRMLJA / NJEGA

Što se tiče crnogorice i zimzelenih vrsta, pravilo je da se uvijek sade s neoštećenom korjenovom grudom, jer takve su vrste osjetljive na oštećenje korjenova sustava.

Rasadnici nude biljke u kontejnerima ili PVC loncima pa se takve sadnice mogu saditi tijekom cijele godine, za razliku od sadnica koje su uzgojene na otvorenim površinama. Takve sadnice se vade iz zemlje s korjenovom grudom i minimalnim oštećenjem korijena. Sadnice bjelogoričnih vrsta i ruža dolaze na tržište golog korijena i najbolje ih je saditi od  jeseni, odnosno nakon opadanja lista pa do proljeća, prije kretanja vegetacije.

Prije sadnje preporučuje se korjenov grumen namočiti u vodi. Na sadnicama golog korijena može se vrtnim škarama ukloniti višak korijenja (jako zadebljali ili oštećeni dijelovi).

Dubina jame za sadnju ovisi o tipu tla i veličini korijena. Ako je tlo težeg mehaničkog sastava, jama se kopa šire i dublje, a ako je tlo lakšeg mehaničkog sastava, onda je dovoljna dubina i širina kao što je korjenova gruda.

Nježne biljke uvijek treba uhvatiti za korijen i položiti u jamu da se izbjegnu oštećenja na nadzemnom dijelu biljke. Supstrat, kojim se zatrpa korijen, može biti sipka vrtna zemlja pomiješana s kompostom ili tresetom. Nakon sadnje, supstrat se lagano utisne oko sadnice i zalije vodom da se stvori bolji kontakt korijen-tlo. Nakon sadnje korjenov vrat mora biti u razini zemlje tj. kako je biljka rasla u rasadniku, tako treba biti pokrivena i nakon sadnje.

Gnojidba

Gnojidba se može izvršiti organskim i mineralnim gnojivima. U jamu se prije sadnje stavi sloj zrelog stajskog gnoja (5-6 kg/m²) ili mineralno gnojivo formulacije NPK 7:20:30 ili 12:4:24+6Mgo (50-100 g/m²). Magnezij je bitan mikroelement kod cnogoričnih vrsta, jer spriječava smeđenje iglica. U proljeće se biljke mogu prihraniti s NPK 15:15:15 ili NPK 12:4:24+6Mgo (50 g/m²) te početkom ljeta (25 g/m²). Također se može izvršiti gnojidba i prihrana organskim peletiranim gnojivima 100-200 g/m². Gnojiva u prihrani se rasipaju 20 cm oko biljke u zoni korjenove mreže.

Njega sadnice nakon sadnje

Nakon sadnje može se vrtnim škarama ukloniti nepoželjne, oštećene grane ili skratiti grančice za 1/3 izboja radi formiranja krošnje, no to ovisi o biljnoj vrsti (na skici 1. i 2. crvenom bojom su označene odrezane grančice). Kod crnogorice se ne skraćuju izboji, jer rez može naštetiti izgledu biljke.

Tlo oko sadnice postavi se u obliku gnijezda, s ciljem da se tu zadržava voda nakon zalijevanja.

Oko sadnice je poželjno staviti malč od sjeckane kore, radi sprečavanja rasta korova, zadržavanja vlage u tlu, a i radi dekorativnog izgleda.

Za veća stabla nakon sadnje postavljaju se kolci kao oslonci, za koje se vežu sadnice i drže ih dok se ne ukorijene, jer može doći do izvale sadnice zbog jačeg vjetra ili snijega (skica 2.).

U sezoni ljetne suše mlade posađene sadnice obvezatno se moraju navodnjavati ili zalijevati vodom (oko 10 l vode po sadnici jedanput – dvaput tjedno) i to najbolje u ranojutarnjim ili večernjim satima.

 

Share :

0
0
Košarica
Vaša košara je praznaVratite se u trgovinu
Calculate Shipping