fbpx
Pričekajte..

Priprema sjemena, supstrat i načini sjetve (naša iskustva)

Puno nas spremno čeka novu sezonu sjetve i ne možemo dočekati da naši vrtovi opet postanu zeleni, prepuni boja, naših predivnih vlastitih plodova.
Također kreće i ono nestrpljenje sa sjetvom pa sve više ljudi odmah početkom godine kreće sa sjetvom povrća, ukrasnog bilja, drveća…
Naša iskustva su da je to loša odluka.
Naime, priroda vrlo dobro poznaje godišnja doba, pa tako i samo sjeme koje voli prirodnu toplinu, toplu zemlju, svjetlost (pod svjetlost svakako mislim na duljinu prirodne,dnevne svjetlosti). Sada je zima, godišnje doba kada priroda i sav život „spava“ pa je tako i sjemenu još uvijek vrijeme sna.

No, mi kao mi smo svakako nestrpljivi i krećemo sa sjetvom na razne načine, na raznim mjestima, u raznim, svakako u ovo doba neprirodnim uvjetima pa tako vidimo plitice, posude, plastične kantice u prozorskim daskama ne razmišljajući na koju stranu svijeta gledaju, ne razmišljajući kako toplina peći na drva, centralnih grijanja nisu prvi izbor prirode i idealan uvjet za klijanje našeg sjemena.

No, ako na fejsu svi siju sijemo i mi. I onda kreću problemi, no krenimo od samog početka ovog predivnog procesa.

ODABIR SJEMENA:
Sjeme se prodaje, prikuplja, razmjenjuje i dostavlja na razne načine, iz raznih izvora i sa različitih krajeva svijeta.
Kupovno sjeme u trgovačkim centrima ne mora biti najbolje samo zato jer ima šarenu sliku na svom pakiranju, no ni domaće sjeme koje pribavljamo ne mora biti garancija izvrsne klijavosti.
Svakako sjeme kupujte od par različitih dobavljača, bilo bi jako dobro da svakako znate kada je sjeme prikupljeno ,u kakvim uvjetima je uzgajivač sjeme skladištio…
Nakon što smo odabrali sjeme svakako moramo kao najvažniji detalj odabrati supstrat za sjetvu.

ODABIR SUPSTRATA ZA SJETVU:
Uz sjeme supstrat je najvažniji za uspješno naklijavanje. Dosta kupaca pošalje svoje slike sjetve , uspješne, no bude i neuspješnih i mole za savjet. Najveća i najčešća greška je supstrat u kombinaciji sa previše vlage.
Svi proizvođači sjemena i sadnica imaju najveći trošak na samom supstratu. Zašto kada u trgovačkom centru jako povoljno kupimo vreću zemlje? Zemlja za cvijeće, kako se najčešće naziva ta masa koju kupujemo je problematična za sjetvu. Teška je, vrlo često u njoj se nalaze organizmi koji pojedu sjeme, nema detalja sastava, potpuno je crna i nakon dva zalijevanja izgleda više kao“ soc od kave“ nego supstrat za sjetvu, na sebi stvara“koru“ kroz koju osjetljiva klica jednostavno ne može izbiti na površinu i ugiba pod zemljom. Mi svoje sjeme sijemo u supstrat za sjetvu kojeg možete pronaći u svakoj imalo bolje opskrbljenoj poljoprivrednoj ljekarni , ono bude u „balama – vrećama“ od 70 l, 125l, 250l …. i kada se malo zbrojite, zapravo jednako košta kao ova gore navedena. To su propusni supstrati, sa hranjivima za naše osjetljive klice, propuštaju višak vlage i omogućavaju maksimalan razvoj naše biljke.
U sami supstrat mi stavljamo i perlit koji korigira vlagu, ukoliko vlage ima previše on ju „povuče u sebe“, a kada je zemlja „žedna“ on vlagu otpušta, predivan proizvod koji također možete pronaći u poljoprivrednim ljekarnama.

ODABIR POSUDA ZA SJETVU:
Odabir posuda za sjetvu je također vrlo važan. Ne treba govoriti o tome kako kada sjeme sijemo bez „pregrada“ jedno do drugoga , vrlo često ubrzo nakon klijanja primjećujemo kako sadnica za sadnicom samo nestaju. E to se događa i to je potpuno prirodno,rekli bi, jači pobjeđuje slabijega.
Kontejneri za presadnice su pripremljeni za sjetvu i odvojeni „rupama“ 24,84,104 rupe i njihova cijena je oko 6-7 kuna, praktične su jer ih možete koristiti godinama. Stiropor je savršen materijal jer je topal što sjemenu svakako odgovara.

VLAGA:
Sjeme se ne zalijeva nego se orošava, po potrebi, neko sjeme jednom dnevno, neko više puta dnevno , svakako ovisi o toplini, svjetlosti i ponajprije vrsti supstrata (kako smo naveli u teksu gore).

PROSTOR ZA SIJANJE:
Prostor za sjetvu mora biti svjetal, ne na sjevernoj strani, mora biti topline potrebne za klijanje (svaka sorta sjemena traži svoje savršene uvjete za klijanje). Zapamtimo kako godina ima četiri godišnja doba, zima svakako nije doba kada u prirodi kreće klijanje. Ukoliko sjeme sijete u plasteniku ono svakako mora bit na povišenom jer rezultat neće biti zadovoljavajuć, pobijediti će Vas vlaga sa tla i hladna zemlja na kojoj posude sa sjemenom stoje.

PRIPREMA SJEMENA ZA SJETVU:
Uvijek svojim kupcima naglašavamo kako nije isto sijati salatu, rajčicu …. jednako kao božure, ukrasne trave i drveće. Sjeme povrća ima nježniju, mekšu opnu dok veliki broj drveća i ukrasnog bilja ima tvrde,debele opne kojima treba pomoći pri naklijavanju. Velika većina sjemena zahtjeva stratifikaciju (zimski san) koji izazivamo stavljanjem sjemena da odleži u hladnjaku (o stratifikaciji možete pročitati opširnije tekstove na google) a čalanak imamo i u savjetima o sjetvi na našoj internet stranici, nekom sjemenu je potrebno dati vlage (tople kupke) prije sjetve kako bi opna omekšala i krenulo klijanje. Nekom sjemenu potrebno je tri dana, nekom tri mjeseca kako bi proklijalo. Dok npr. sjeme povrća ima veliki postotak klijavosti neke sorte imaju jako malen postotak klijavosti i ne, nije to do sjemena koje je staro, neadekvatno čuvano ili zbog nekog petog razloga, to je priroda. Pa kada ste vidjeli da sav žir koji padne sa hrasta proklije i izraste u veliko drvo? Da je tako odavno bi cijeli planet bio prepun hrastova  Priroda se uvijek brine sama o sebi i daje sama sebi koliko zna da joj je potrebno.

SVJETLOST i SIJANJE U NAŠIM DOMOVIMA:
Ne zavaravajmo se, ukoliko mi mislimo da je naš prozor baš svijetal, ne mora to baš biti po volji i biljkama, one vole sunce, ne osam sati zimskog svjetla. I onda kada tako u tim prozorima sjeme proklije i krene sa rastom događa se da se klice počnu izduživati i samo polijegati. to nije Vaša greška, to je manjak svjetlosti, fotosinteze koja je najvažnija za život biljke i ona umire.

Ukoliko je netko ovaj tekst pročitao do kraja vjerovatno se našao u nekoj od ovih grešaka, kao i mi sami, učili smo na greškama koje smo radili , učimo i dalje i usavršavamo se no svjesni smo da bez dobrog supstrata, posuda za sjetvu, dobre pripreme sjemena i pažljivog orošavanja klijanja nema.

Share :

LEAVE YOUR REPLY

0
0
Košarica
Vaša košara je praznaVratite se u trgovinu
Calculate Shipping