fbpx
Pričekajte..

JESENSKA SADNJA TRAJNICA I ODRŽAVANJE

Nakon vrućeg i sparnog ljeta hladnije jesenske temperature stigle su kao pravo osvježenje i ljubiteljima vrtlarstva, ali i samim biljkama. U jesen je zemlja još uvijek dovoljno topla dopuštajući korijenju da raste sve dok se tlo ne smrzne. Kiše općenito ima u izobilju, a ako izostane, biljke je jednostavno zaliti. Brojni štetnici, bolesti i problemi također nestaju u jesen.
Ako želite obogatiti svoju zbirku trajnica u vrtu, jesen je jedno od najboljih razdoblja za to.
Također možete podijeliti i presaditi one postojeće. Bez obzira o kojoj se vrsti radilo, posađene trajnice obilato zalijevajte sve dok se tlo ne smrzne kako biste ih potaknuli na rast novih, zdravih korijena prije nego započnu sa zimskim mirovanjem. Od hladnoće i mraza zaštitite ih pokrivačem od isjeckanog lišća ili drugim malčem debelim oko sedam centimetra. Kada nastupi proljeće, trajnice će biti spremne ispuniti vaše vrtne gredice svježim lišćem.
Kao što samo ime kaže trajnice su dugotrajni ukras u vrtu. Njihovo korijenje živi nekoliko godina, dok dijelovi biljke iznad zemlje odumiru svake godine u jesen. Tada trajnice prelaze u razdoblje zimskog mirovanja. Većina trajnica cvjeta u ljeto, ali postoje i zimzelene vrste, pa one koje cvjetaju na zimu ili one kojima nakon cvjetanja ostaju suhi plodovi za aranžmane. S nekoliko savjeta pomoći ćemo vam da vaši karanfili, đurđice, perunike ili neke druge trajnice prezime i ponovno procvatu na ljeto.
• Sadnja trajnica u jesen pomaže biljkama da se prije zime dobro ukorijene, dok je zemlja još dovoljno topla i vlažna.
• Ako uz stabla ili grmove želite posaditi nove trajnice, učinite to neposredno nakon opadanja lišća u jesen. Tako ćete biljkama omogućiti dovoljno vremena za prilagodbu prije nego što stabla prolistaju i spriječe dopiranje svjetlosti. Novo posađene trajnice obilnije zalijevajte, posebno u područjima gdje ima mnogo korijenja stabala.
• Redovito čistite zemljište od korova.
• Nakon što u jesen trajnice završe cvatnju, podrežite ih do baze i odstranite im sve uvenule i osušene listove i stabljike.
• Kao ukras tijekom jeseni i zime mogu se ostaviti zanimljivi smeđi listići i cvjetovi.
• Ako trajnice želite presaditi, jesen je najbolje vrijeme za to.
• Trajnice se mogu i spremiti dok su u stadiju mirovanja. Pažljivo ih stavite u kutije napunjene vlažnim kompostom kako se ne bi osušile. Čuvajte ih na hladnom mjestu bez mogućnosti mraza.
• Trajnice u posudama pomladite u jesen tako da ih razrijedite i obnovite kompost.
• U krajevima s hladnom klimom ili za vrijeme oštre jeseni i zime prenesite osjetljive trajnice u zatvoreno i zaštitite ih od mraza.
Jesen u vrtu posvetite trajnicama ili razmislite o sadnji novih vrsta koje će ukrašavati vaš vrt kad ostalo cvijeće prestane cvasti.
Za kraj ovog teksta, Sretno vrtlarenje u ugodnim toplim jesenski danima želi Vam ekipa iz Kuće biljaka Kuća biljaka / Planthouse.hr

Share :

LEAVE YOUR REPLY

0
0
Košarica
Vaša košara je praznaVratite se u trgovinu
Calculate Shipping