fbpx
Pričekajte..

UZGOJ CHILI PAPRIČICA

Pogledajte našu ponudu sjemena chili papričica i možda pronađete nešto “novo ljuto” za svoj vrt ili posudu.
Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine.
Samo u Meksiku ima ih više od 150.
Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin koji je najviše koncentriran u unutarnjem središnjem dijelu paprika sa sjemenkama i bijelim pregradama.
Čili paprike se koriste kao hrana, začin, a cijenjene su i zbog svog ljekovitog djelovanja.
Zemlja podrijetla čilija je Meksiko gdje se čili uzgajao još prije 9000 godina. Osim u Meksiku čili odlično uspijeva u američkim državama Kalifornija, Karolina i Luisiana. U početku su se upotrebljavale kao ukrasni predmet, a zatim kao hrana i lijek.
U Europu ih je donio Kristofer Kolumbo sa svojih proputovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu papra. Ferdinand Mageljan je čili prenio u Afriku i Aziju, gdje je danas gotovo nezaobilazan začin u raznovrsnim jelima.

Za uzgoj vlastitih biljaka čilija slijedite naš vodič korak po korak!

 

To je točan postupak koji koristimo za uzgoj svih naših čilija, sa stopom uspjeha od 85-90%. Klijanje sjemenki čilija može biti teško, ali imamo nekoliko korisnih savjeta koji će vam to olakšati:

 

Temperatura tla za sjeme čilija trebala bi biti konstantna 28-32°C

Obavezno izmjerite temperaturu tla stavljanjem termometra u tlo

Papričicama može trebati 2-4 tjedna da proklijaju – stoga budite strpljivi!!

Pazite da se ne osuše

Pazite da nisu previše mokri (to može dovesti do rasta gljivica)

Čuvajte svoje sjemenke čilija u zatvorenoj vrećici u hladnjaku dok ih ne budete spremni upotrijebiti

 

1. dio Klijanje sjemenki čilijaKorak 1 – Koristite visokokvalitetno sjeme

Korak 1 – Tretirajte sjeme
Namočite sjeme u 0,05% otopini natrijevog hipoklorita 30 minuta *nemojte brkati natrijev hipoklorit s natrijevim hidroksidom (izbjeljivač) ovo će sigurno ubiti sjemenke
Korak 2– Sjetva sjemena
Osušite sjeme na papirnatom ručniku nakon namakanja i odmah ga posijte na dubinu od oko 5-10 mm
Korak 3- Zaštita sadnice
Pomiješajte fungicid prije nicanja i nanesite na podlogu za uzgoj (mi koristimo Fongarid – sustavan je i štiti sadnicu dok se razvija)
Korak 4– Čekanje na klijanje
Držite sjeme vlažno i toplo (28-32°C) dok ne proklija.

Provjerite je li medij dobro prozračen kako biste spriječili anoksične bakterije i gljivice.

2. dio Uzgoj vaših biljaka čilija

Korak 1 – Pustite ih da rastu

Nakon što su sadnice niknule, pustite ih da rastu dok ne dobiju nekoliko listova prije nego što ih počnete izlagati suncu.

Korak 2 – Trening na suncu

Počnite trenirati biljke čilija na suncu, izložite biljke izravnoj sunčevoj svjetlosti oko pola sata prije nego što ih premjestite unutra. Postupno povećavajte količinu sunčeve svjetlosti koju biljke primaju dok ne provedu cijele dane na suncu.

Korak 3 – presadite biljke

Premjestite biljke na njihovo konačno mjesto uzgoja u loncima ili u zemlju. Papričice vole puno sunca pa im osigurajte dovoljno sunčeve svjetlosti, dajte im dobru hranu/gnojivo i zalijevajte ih 2-3 puta dnevno kada je vani vruće.

Korak 4 – Plodovanje

Nakon 4-6 mjeseci trebali bi se početi pojavljivati ​​prvi plodovi koji će biti spremni za berbu. Provjerite jesu li papričice potpuno zrele prije nego što ih berete. Biljke čilija plodit će više puta pa se pobrinite za njih kako biste dobili puno čilija.

 

Share :

LEAVE YOUR REPLY

0
0
Košarica
Vaša košara je praznaVratite se u trgovinu
Calculate Shipping