Za uzgoj vlastitih biljaka čilija slijedite naš vodič korak po korak!
To je točan postupak koji koristimo za uzgoj svih naših čilija, sa stopom uspjeha od 85-90%. Klijanje sjemenki čilija može biti teško, ali imamo nekoliko korisnih savjeta koji će vam to olakšati:
Temperatura tla za sjeme čilija trebala bi biti konstantna 28-32°C
Obavezno izmjerite temperaturu tla stavljanjem termometra u tlo
Papričicama može trebati 2-4 tjedna da proklijaju – stoga budite strpljivi!!
Pazite da se ne osuše
Pazite da nisu previše mokri (to može dovesti do rasta gljivica)
Čuvajte svoje sjemenke čilija u zatvorenoj vrećici u hladnjaku dok ih ne budete spremni upotrijebiti
1. dio Klijanje sjemenki čilijaKorak 1 – Koristite visokokvalitetno sjeme
Provjerite je li medij dobro prozračen kako biste spriječili anoksične bakterije i gljivice.
2. dio Uzgoj vaših biljaka čilija
Korak 1 – Pustite ih da rastu
Nakon što su sadnice niknule, pustite ih da rastu dok ne dobiju nekoliko listova prije nego što ih počnete izlagati suncu.
Korak 2 – Trening na suncu
Počnite trenirati biljke čilija na suncu, izložite biljke izravnoj sunčevoj svjetlosti oko pola sata prije nego što ih premjestite unutra. Postupno povećavajte količinu sunčeve svjetlosti koju biljke primaju dok ne provedu cijele dane na suncu.
Korak 3 – presadite biljke
Premjestite biljke na njihovo konačno mjesto uzgoja u loncima ili u zemlju. Papričice vole puno sunca pa im osigurajte dovoljno sunčeve svjetlosti, dajte im dobru hranu/gnojivo i zalijevajte ih 2-3 puta dnevno kada je vani vruće.
Korak 4 – Plodovanje
Nakon 4-6 mjeseci trebali bi se početi pojavljivati prvi plodovi koji će biti spremni za berbu. Provjerite jesu li papričice potpuno zrele prije nego što ih berete. Biljke čilija plodit će više puta pa se pobrinite za njih kako biste dobili puno čilija.