fbpx
Pričekajte..

GODIŠNJI KALENDAR RADOVA U CVJETNJAKU

Siječanj:

Zemlju pognojite stajskim gnojem, mineralnim gnojivima ili razbacajte kompost. Trajnice koje prezimljuju u zatvorenim prostorijama pregledajte i povremeno ih zalijte. Za sunčanih dana otuširajte kućno bilje koje je u zatvorenim prostorima Provjerite da pohranjene lukovice ljetnica (dalije, kane, gladiole) ne trule ili nisu isušene. Zalijte drveće i ruže ukoliko tlo nije smrznuto i ako je potrebno.U plasteniku sijemo begonije, petunije ,kadifice, karanfile i druge ljetnice. Kako bi izbjegli oštećivanje travnjaka, smanjite hodanje preko njega na minimum u slučaju da je tlo mokro ili zamrznuto.

Veljača:

Reže se živica, podrezuju se grmovi koji ne cvjetaju u proljeće . Orežite i četinjače kako bi bile što gušće . Zimskim prskanjem zaštitite i ukrasne grmove od prezimljujućih štetnika i bolesti. Pregledajte vrtni alat, popravite ga ili nabavite novi. Možete saditi neke vrste lukovičastog cvijeća ako zemlja nije smrznuta, kao što su gladiole. Možete posijati u zaštićenom prostoru sjeme ljetnog cvijeća koje će biti spremno za sadnju vani kada za to budu optimalni uvjeti (verbena, petunija, ageratum, coleus, vodenica, ukrasna kadulja). Već izrasle biljke koje imaju dva prava lista valja ispikirati kako bi potakli bolji razvoj korijena i bržu cvatnju. Pomalo već možete nabaviti jaglace u rasadniku i zasaditi ih na otvorenom. Mogu se saditi i maćuhice, tratinčice i potočnice.

Ožujak:

Počinje se s uništavanjem korova kemijskim sredstvima ili mehanički. Sadi se ukrasno drveće ili grmlje. Režu se ruže i ukrasno grmlje. Vrijeme je za “dijeljenje” trajnica koje cvatu ljeti i ujesen. Sade se lukovice i gomolji gladiola, frezija, anemona, begonija i dr. Ukrasne trave trebale bi se porezati do 10 cm od tla jer počinje novi rast. Primijenite kiseli treset na tlo oko biljaka koje trebaju zakiseljeno tlo, npr. Azaleje i rododendroni. Prilikom uređenja gredica s perunikama (Iris sp.), uklonite staro lišće kako bi se potaknuo rast novoga. Sjeme jednoljetnica otpornih na mraz (Centaurea cyanus, kalifornijski mak – Eschscholzia californica) može se sijati direktno na gredice. Oprezno možete skidati zimsku zaštitu (agril, mulch) s trajnica i osjetljivog grmlja. Ukoliko se ponovno pojavi mraz, vratite zaštitu natrag na biljke.

Radovi u cvjetnjaku tokom proljeća

Travanj:

Vrijeme je sijanja trave. Stari se travnjaci počinju intenzivno kositi, a nakon toga zalijevaju i prihranjuju. Dobro bi bilo izvršiti prozračivanje i nadosijavanje travnjaka. Mogu se saditi svi grmovi, stabla, živice kojima više odgovara proljetna sadnja, kao npr. ljetni jorgovan (Buddleja sp.), magnolija, ginko, hibiskus (Hibiscus syriacus), judino drvo (Cercis siliquastrum), hortenzija ( Hydrangea). Prije sadnje svakako obavite osnovnu gnojidbu, a kasnije i redovito prihranjujte. Formiraju se cvjetne gredice ljetnim cvijećem petunije, salvije, begonije ageratum kadifice te žardinjere,a na balkonima pelargonije, surfinije i mnogobrojne cvjetajuće trajnice. Uklanjajte ocvale cvjetne glavice sa cvijeća proljetne cvatnje. Ukoliko još niste posadili lukovice gladiola, dalije, kale, begonije još ovaj mjesec možete to učiniti. Ruže kontrolirajte imaju li lisne uši i tretirajte insekticidom ukolilko je potrebno. Obratite pažnju na pepelnicu i plamenjaču i na drugim vrstama koje mogu biti ugrožene.

Svibanj:

Ukoliko niste još zasadili u travnju, svakako je važno pravovremeno zasaditi ljetno cvijeće, pa i balkonsko, kako bi se do vrućina dobro razraslo.Sadite ljetno cvijeće u skupinama da ljepše izgleda.Tijekom svibnja jako je važno biljke održavati u dobroj kondiciji za kasniji potpuni uspjeh. Redovito ih treba zalijevati i prihranjivati,a po potrebi provoditi zaštitu. Lukovicama koje su ocvale uklonite cvjetne stapke. Lončane ukrasne biljke mogu se početi iznositi na otvoreno.

Lipanj:

Provodi se zaštita protiv korova i raznih štetnika kemijskim sredstvima ili mehaničkim postupcima. Uklanjamo ocvale cvjetove kako bi naše biljke stvarale nove cvjetove. Sijemo maćuhice, potočnice i tratinčice za jesensku sadnju. Redovito kosimo travu, prihranjujemo je i po mogućnosti osiguravamo navodnjavanje.

Briga o cvjetnjaku tokom ljeta

Srpanj:

Najvažniji dio posla je razbijanje pokorice tla. Ruže se gnoje i okuliraju. Pazite na bolesti na ružama te prskajte fungicidom ukoliko je potrebno. Lukovičasto bilje je sazrelo pa se lukovice vade iz zemlje. Travnjake i sportske terene prihranjujemo NPK 15:15:15, a i grmlje, živice i ukrasno bilje također treba prihranjivati kako bi se lijepo razvijali . Cvjetnjake na okućnicama također redovito prihranjujemo gnojivima kojih danas na tržištu ima zaista mnogo i specijalizirani su za pojedine vrste cvijeća i ukrasnog bilja kao što su pelargonije, surfinije i ostale cvjetnice te druge zelene biljke. Redovito uklanjajte ocvale cvjetove trajnica kako bi se stvarale nove. Započinje uzgoj krizantema koje će procvjetati za blagdane Svih Svetih.

Kolovoz:

Krajem kolovoza reže se crnogorična živica, a možete oblikovati i ostale grmove i živice, no izbjegavajte to činiti za velikih vrućina. Intenzivno se zalijevaju trajnice i ljetnice. Ocvale trajnice razmnožavaju se dijeljenjem.. Siju se i pikiraju maćuhice i tratinčice. Priprema se zimsko cvijeće radi sadnje na otvorenom u rujnu i listopadu. Uzgajaju se intenzivno krizanteme koje treba redovito pincirati i tretirati protiv štetnika i bolesti. Krizanteme kao biljke kratkog dana vole tamnije uvjete koje ćete osigurati korištenjem crno- bijele folije namijenjene upravo za tu svrhu.

Rujan:

Sade se lukovice cvijeća koje cvate u proljeće poput tulipana,zumbula, narcisa. Sadi se dvogodišnje cvijeće maćuhice i tratinčice, ukrasni kelj , potočnice. Crnogorično drveće valja zaliti ukoliko nema kiša. Uzimaju se reznice većine ukrasnih grmova i cvijeća radi razmnožavanja. Idealno je vrijeme za sadnju ukrasnih grmova i stabala uzgojenih u kontejnerima. Uređuju se okućnice. Sije se trava i formira travnjak koji će se do zime lijepo razbujati. Nemojte zaboraviti prihranu. I biljke vole jesti i piti.

Radovi u cvjetnjaku tokom jeseni

Listopad:

Sve slobodne površine treba duboko prekopati.Sade se lukovice tulipana, narcisa, zumbula, šafrana. Sadi se ukrasno grmlje,a posađeno u proljeće lagano se oreže. Još možemo saditi maćuhice i tratinčice u cvjetnjaku koje možemo kombinirati s lukovicama tulipana, zumbula, narcisa i drugih. Balkonske i druge kućne biljke unosimo u zaštićen prostor na prezimljavanje. Skuplja se sjeme raznih biljaka za proljetnu sjetvu ukoliko se ne radi o hibridima jer nam oni neće dati klijavo sjeme. Započinje prodaja krizantema. Zasadite si pokoju i u vrt za narednu godinu.

Studeni:

Zaštićuju se od zime lukovice koje prezimljuju vani. Pokrivaju se suhim lišćem Okopava se ukrasno grmlje. Osjetljive vrste zaštićuju se od niskih temperatura zaštitnim materijalom – agrilom. Sade se razni grmovi ruže i stabla . Presađuju se listopadne biljke golog korijena koje nisu osjetljive na niske temperature. Ciklame, maćuhice, krizanteme u punoj su cvatnji pa ih treba iskoristiti za dekoracije eksterijera.

Prosinac:

Alat se čisti i sprema. Nezasađene površine na koje se sadi u veljači pokrivaju se lišćem, travom ili kompostom. Nabavite božićnu zvijezdu i držite je na 15 -20?C neka vam krasi blagdanski interijer. Kitimo božićnu jelku i sijemo pšenicu kao simbol plodnosti i uspjeha u predstojećoj godini.

 

Izvor: Cipro / gardeningknowhow.com

Share :

0
0
Košarica
Vaša košara je praznaVratite se u trgovinu
Calculate Shipping