Chili / Etna

1,50 

Opis

 

Pakiranje: 15 sjemenki u pakiranju
Opis: Etna je veliki tip hibridne ljute papričice, plodovi imaju glatku debelu stjenku, zelenu kožicu u ranom stadiju i postaju crveni kada su potpuno zreli. Dugi i veliki plodovi su vrlo ljuti i dugo se čuvaju. Biljke su vrlo snažne i vrlo produktivne. Vrlo popularan za komercijalnu proizvodnju i kućno vrtlarstvoEtna je osvojila nagradu Royal Horticultural Society Award Garden Merit u svojim ispitivanjima čili papričice 2006. 

Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine.
Samo u Meksiku ima ih više od 150.
Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin koji je najviše koncentriran u unutarnjem središnjem dijelu paprika sa sjemenkama i bijelim pregradama.

Čili paprike se koriste kao hrana, začin, a cijenjene su i zbog svog ljekovitog djelovanja.

Zemlja podrijetla čilija je Meksiko gdje se čili uzgajao još prije 9000 godina. Osim u Meksiku čili odlično uspijeva u američkim državama Kalifornija, Karolina i Luisiana. U početku su se upotrebljavale kao ukrasni predmet, a zatim kao hrana i lijek.

U Europu ih je donio Kristofer Kolumbo sa svojih proputovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu papra. Ferdinand Mageljan je čili prenio u Afriku i Aziju, gdje je danas gotovo nezaobilazan začin u raznovrsnim jelima.