Chili / Jalapeno brown

1,50 

Opis

 

Pakiranje: 15 sjemenki u pakiranju
Opis: Nazvan po gradu Jalapa (Veracruz) u Meksiku, jalapeno čili jedan je od najpoznatijih i najpopularnijih čilija u Meksiku i Sjedinjenim Državama. Jalapeño Brown Chili je blagi jalapeño sa sočnim, mesnatim plodovima i smeđim, otprilike 6-8 cm dugim plodovima. Okus mu je aromatičan, a blaga ljutina ga čini pogodnim za konzumaciju sirovog. Jalapeños je jedan od rijetkih čilija koji imaju vrlo dobar okus čak i kada su zeleni i nezreli. Kad potpuno porumene, okus poprima ugodnu slatkoću. Plodovi ponekad imaju ispucalu, začepljenu površinu, što Meksikanci čak smatraju znakom kvalitete. Dok su zeleni, jalapeños ponekad imaju tamne mrlje, ali one nestaju kako sazrijevaju (stoga nemojte ovo tumačiti kao bolest ili trulež!) 

Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine.
Samo u Meksiku ima ih više od 150.
Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin koji je najviše koncentriran u unutarnjem središnjem dijelu paprika sa sjemenkama i bijelim pregradama.

Čili paprike se koriste kao hrana, začin, a cijenjene su i zbog svog ljekovitog djelovanja.

Zemlja podrijetla čilija je Meksiko gdje se čili uzgajao još prije 9000 godina. Osim u Meksiku čili odlično uspijeva u američkim državama Kalifornija, Karolina i Luisiana. U početku su se upotrebljavale kao ukrasni predmet, a zatim kao hrana i lijek.

U Europu ih je donio Kristofer Kolumbo sa svojih proputovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu papra. Ferdinand Mageljan je čili prenio u Afriku i Aziju, gdje je danas gotovo nezaobilazan začin u raznovrsnim jelima.