Chili / Scarlet / Šarenolisni

1,50 

Opis

 

Pakiranje: 15 sjemenki u pakiranju
Opis: Scarlett’s Chilli je vrsta C. Annuum koju je uzgojio Graeme Chaplin u Zapadnoj Australiji i jedna je od najljepših sorti čilija koje imamo. To je Purple Tiger križanac.Biljka je niska i vrlo zaposlena s nevjerojatnim raznobojnim lišćem. Bijelo, ljubičasto i zeleno lišće lijepo se pomiješalo. Čak i plodovi imaju značajnu promjenu boje. Počinju tamnoljubičaste, zatim prolaze kroz različite nijanse ljubičaste s tamnim prugama do konačnog stanja crvene s mrljastim ljubičastim prugama.

Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine.
Samo u Meksiku ima ih više od 150.
Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin koji je najviše koncentriran u unutarnjem središnjem dijelu paprika sa sjemenkama i bijelim pregradama.

Čili paprike se koriste kao hrana, začin, a cijenjene su i zbog svog ljekovitog djelovanja.

Zemlja podrijetla čilija je Meksiko gdje se čili uzgajao još prije 9000 godina. Osim u Meksiku čili odlično uspijeva u američkim državama Kalifornija, Karolina i Luisiana. U početku su se upotrebljavale kao ukrasni predmet, a zatim kao hrana i lijek.

U Europu ih je donio Kristofer Kolumbo sa svojih proputovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu papra. Ferdinand Mageljan je čili prenio u Afriku i Aziju, gdje je danas gotovo nezaobilazan začin u raznovrsnim jelima.