Endivia / Gigante

0,70 

Opis

Pakiranje: 100 sjemenki.

Endivija je zimsko zeljasto povrće koje se konzumira kuhano ili kao salata. Odličan je izvor dijetetskih vlakana, kojih ima 3,4 g. Sadrži gotovo sve minerale, ali u malim količinama. Beta-karotena sadrži 1,3 mg.
Dijetetska vlakna iz endivije također pomažu zdravlju srca na način da vežu žučne soli u debelom crijevu i izlučuju ih iz tijela. Za ponovnu proizvodnju žučnih soli potreban je kolesterol, čime se smanjuje njegova količina u krvi i smanjuje rizik od njegovog štetnog djelovanja. Vlakna povećavaju osjetljivost inzulina i tako sprječavaju razvoj dijabetesa tipa 2. Imaju visoki kapacitet vezanja vode i na taj način bubre, a posljedica toga je usporavanje probave, što daje osjećaj sitosti, pa se zato hrana bogata dijetetskim vlaknima preporuča tijekom redukcijskih dijeta. Potrebe za dijetetskim vlaknima veće su kod konstipacije, hemoroida, visoke razine šećera i kolesterola.
Folna kiselina je jedan od vitamina B kompleksa, iznimno važan za razvoj živčanog sustava novorođenčeta. Deficit ovog vitamina uzrokuje oštećenja ploda tijekom prvih tjedana trudnoće. Najvažnije funkcije folne kiseline su da se veže uz mišiće kao analgetik za bolove, rast i reprodukcija tijela i stvaranje krvnih stanica. Nova istraživanja ukazuju na to da slabo unošenje folne kiseline povećava rizik od mentalnih bolesti (primjerice Alzheimera), a također utječe i na veću mogućnost lomova kod osteoporoze.
Vitamin A najpoznatiji je po svojoj ulozi u očuvanju zdravlja očiju, a povezan je i s pozitivnim djelovanjem na imunološki sustav, održavanje zdravlja kože, rast i razvoj kostiju.