Chili / Habanero chocolate

1,50 

Opis

 

Pakiranje: 15 sjemenki u pakiranju
Opis: Crne habanero čili papričice male su, gomoljaste mahune nepravilnog oblika, u prosjeku 5 do 15 centimetara u duljinu i 2 do 5 centimetara u promjeru, koje imaju duboke nabore i nabore s blagim sužavanjem prema kraju bez peteljke. Kožica je sjajna, voštana i glatka, sazrijeva od zelene do tamnosmeđe, ponekad izgleda gotovo crna kada sazrije. Ispod površine, meso je tanko, svijetlosmeđe i hrskavo, obavijajući središnju šupljinu ispunjenu okruglim i plosnatim sjemenkama krem ​​boje. Crne habanero čili papričice imaju cvjetni i slatki okus nalik na grožđice pomiješan s dimljenim i zemljanim tonovima. Paprike također imaju trenutnu, intenzivnu razinu začina koja se brzo raspršuje. Crne habanero čili papričice dostupne su od ljeta do jeseni. Crna habanero čili papričica, botanički klasificirana kao Capsicum chinense, ljuta je sorta koja pripada obitelji Solanaceae ili velebilja. Poznate i kao čokoladni habanero, crne habanero čili papričice rijetka su sorta habanera koja je obično veća i pikantnija od uobičajenih narančastih i crvenih sorti. Black habanero chile paprika ima 425 000 do 577 000 SHU na Scovilleovoj ljestvici i sorta je za kućni vrt jer se paprika ne proizvodi u komercijalne svrhe. Kao specijalitet paprike, crna habanero čili papričica omiljena je među ljubiteljima čilea i obično se koristi u domaćim marinadama, ljutim umacima i salsama za dodatni slatki i dimljeni okus. 

Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine.
Samo u Meksiku ima ih više od 150.
Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin koji je najviše koncentriran u unutarnjem središnjem dijelu paprika sa sjemenkama i bijelim pregradama.

Čili paprike se koriste kao hrana, začin, a cijenjene su i zbog svog ljekovitog djelovanja.

Zemlja podrijetla čilija je Meksiko gdje se čili uzgajao još prije 9000 godina. Osim u Meksiku čili odlično uspijeva u američkim državama Kalifornija, Karolina i Luisiana. U početku su se upotrebljavale kao ukrasni predmet, a zatim kao hrana i lijek.

U Europu ih je donio Kristofer Kolumbo sa svojih proputovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu papra. Ferdinand Mageljan je čili prenio u Afriku i Aziju, gdje je danas gotovo nezaobilazan začin u raznovrsnim jelima.