Chili / Joe E Parker

1,50 

Opis

 

Pakiranje: 15 sjemenki u pakiranju
Opis: Kada vidite ili čujete riječ NuMex, to znači da je većinu sorti paprike s ovom riječi stvorilo ili poboljšalo Državno sveučilište New Mexico! Ovo je sorta paprike koju je ime dao g. Joe E. Parker koji je diplomirao na Državnom sveučilištu New Mexico. Kompaktne biljke paprike rani su proizvođači s velikim, dosljednim prinosima i mogu biti duže od vaše ruke. Ove su paprike glatke, sjajne i oblikovane su poput privjeska, sužava se do točke, i sazrijet će iz zelene u crvenu kao i druge NuMex sorte. S mesnatim i debelim mesom, srednje topline i bogatog, punog okusa, ovu papriku jednostavno želimo kuhati u svemu! NuMex Joe E. Parker Pepper je blaga tradicionalna anaheimska čili papričica u jugozapadnom stilu koja je izvrsna za punjenje, pečenje, roštiljanje ili preradu! 

 

Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine.
Samo u Meksiku ima ih više od 150.
Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin koji je najviše koncentriran u unutarnjem središnjem dijelu paprika sa sjemenkama i bijelim pregradama.

Čili paprike se koriste kao hrana, začin, a cijenjene su i zbog svog ljekovitog djelovanja.

Zemlja podrijetla čilija je Meksiko gdje se čili uzgajao još prije 9000 godina. Osim u Meksiku čili odlično uspijeva u američkim državama Kalifornija, Karolina i Luisiana. U početku su se upotrebljavale kao ukrasni predmet, a zatim kao hrana i lijek.

U Europu ih je donio Kristofer Kolumbo sa svojih proputovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu papra. Ferdinand Mageljan je čili prenio u Afriku i Aziju, gdje je danas gotovo nezaobilazan začin u raznovrsnim jelima.