Luk / Ljutika Kozjak / SJEME

0,93 

Opis

Pakiranje: 20 sjemenki.
Ljutika, lat. Allium ascalonicum L., je poznata pod više raznih imena: luk kozjak, jašlek, kozji luk, jarčec. Na prvom mjestu, ljutika se uzgaja za potrebe delicija u kulinarstvu, i to ne bilo kojih, nego onih koje traže blaži i nježniji okus od običnog luka.
 
Posebno se njeguje kultura konzumiranja mlade ljutike kao isključivi i nezaobilazni prilog mladoj pečenoj kozletini – jaretini. Osim lukovica, koriste se još i listovi tzv. „pera“ posebno kao prilog umacima s gljivama, pečenim jajima, pancetom ili s slanim srdelama. Vegetarijanska i makrobiotička prehrana u novije vrijeme sve je prisutnija kod mlađih, u cilju što kvalitetnijeg uravnoteženja prehrane, nezaobilazno savjetuje korištenje ljutike u prehrani.

Ljutika je vrlo osobit luk, na visokoj cijeni u doslovnom i prenesenom smislu. Neki od najboljih naših i svjetskih kuhara, osobito Francuza i Talijana, ne žele pripremati svoja omiljena jela s bilo kojim drugim lukom. Fini riblji brudeti najbolji su takvi primjeri. Nježna riba je sama po sebi probirljiva kada traži partnera u obličju lukovice, tvrde kuharski magovi. S pravom. Izuzetan spoj blage ljutine i slatkoće, koji se razvija pri termičkoj obradi, ključ je te kuharske opsjednutosti ljutikom. U rukama majstora ljutika je sposobna razviti niz delikatnih nijansi okusa.